Ce se va intampla cu leul in acest an
Data publicarii: 20-04-2011 | Finante-Banci
Leul se va mentine stabil pe tot parcursul acestui an si va ramane intr-un interval de variatie intre 4-4,2 lei/euro, conform unei analize a BCR-Erste. Insa dobanzile vor creste, atat pentru imprumuturile in lei, cat si pentru cele in euro. Cauza este legata de inflatie, care va fi aprinsa de pretul titeiului pe plan international, dar si de criza alimentelor. BCR a revizuit in crestere si estimarea privind rata inflatiei la finele acestui an, de la la 5,2%.
Moneda nationala nu va da batai de cap in acest an romanilor. "In prima parte a anului vom vedea un curs mai aproape de 4 lei/euro, iar din a doua parte a anului, sub influenta contextului international, cursul ar putea sa se duca spre 4,1-4,2 lei/euro", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Desi nivelul de echilibru este 3,9 lei/euro, in conditiile actuale va fi dificil de atins, poate si pentru ca BNR isi doreste sa il mentina in intervalul 4-4.2 lei/euro pentru a mentine competitivitatea exporturilor. "Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectiva pozitiva pentru leu pe termen scurt si consideram ca interva-lul 4-4,2 lei/euro este mai realist in contextul international actual, in care emotiile variaza uneori si sentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte", potrivit raportului.
Analistii BCR considera ca banca centrala va continua regimul de flotare controlata a cursului valutare pentru a preveni volatilitatea ridicata in perioada urmatoare, in timp ce evolutiile monedei locale raman in principal corelate cu modul in care reformele publice continua sa fie implementate in Romania si, mai ales, cu perceptia investitorilor legata de progresul programului de consolidare fiscala.
O alta problema pe care analistii BCR au adus-o in atentia opiniei publice este legata de cresterea Euribor, care ar putea conduce la cresterea ratelor la creditele in euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani