Anuntul S&P privind perspectiva negativa a ratingului SUA continua sa influenteze bursele
Data publicarii: 19-04-2011 | InternationalBursa de pe Wall Street a fost afectata de anuntul de luni al Standard & Poor's, care a atribuit o perspectiva negativa ratingului suveran al Statelor Unite, scaderi importante fiind inregistrate, de asemenea, pe pietele europene si asiatice.
Bursele europene au dat, marti dimineata, semne slabe de revenire, dupa scaderea inregistrata luni, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra crescand cu 0,5%, indicele DAX, al Bursei din Frankfurt urcand cu 0,3%, iar indicele CAC-40, al Bursei de la Paris castigand 0,5%, potrivit Wall Street Journal. Aceste cresteri nu garanteaza insa o revenire rapida, in cursul zilei de azi, comenteaza analistii citati de WSJ.
Bursele asiatice au resimtit marti socul anuntului Standard & Poor's, indicele japonez Nikkei, scazand cu 1,1%, in timp ce indicele australian S&P/ASX 200 a coborat cu 1,3%, iar indicele sud-coreean Kospi Composite a pierdut 1,9%. Principalul indice al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a pierdut 1,3% iar indicele indian Sensex a scazut cu 0,5%.
Bursa de la Paris a inchis luni in scadere cu 2,35%, cea de la Frankfurt a pierdut 2,11% iar Bursa de la Londra a coborat cu 2,10%, relateaza Les Echos. Peste Ocean, cei mai importanti indici au fost si ei afectati, Dow Jones a scazut cu 1,74%, S&P 500 a pierdut 1,1% iar Nasdaq, 1,06%.
Anuntul S & P repune pe tapet ideea ca SUA sunt prea mari pentru a fi atacate, iar pietele internationale resimt din plin posibilitatea aplicarii in Statele Unite a unor politici fiscale restrictive, care ar afecta cresterea economica, comenteaza analistii citati de Les Echos.
Totodata, titlurile Bank of America Merrill Lynch au pierdut luni 3,12%, iar actiunile JPMorgan Chase au scazut cu 2,07%. In ansamblu, perspectiva negativa a ratingului SUA a provocat reticenta fata de activele riscante si o reorientare catre instrumentele de refugiu: aurul, yenul, francul elvetian si titlurile de stat germane. Un alt semn de tensiune perceput in piete a fost cresterea brusca a "indicelui de frica" VIX, care masoara volatilitatea S & P 500. Acesta a crescut luni cu 17%, la aproape 18 puncte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani