Chichita (OTP Bank): Restrictionarea creditarii in valuta nu ar avea succes
Data publicarii: 18-04-2011 | Finante-BanciO masura de restrictionare a creditarii in valuta de catre Banca Nationala nu ar avea succes, mai ales in cazul creditelor ipotecare, dobanzile la creditele in lei fiind mari comparativ cu cele in valuta, a precizat luni directorul adjunct in cadrul diviziei de retail al OTP Bank, Adrian Chichita.
"Personal, cred ca o astfel de masura (de restrictionare a creditarii in valuta - n.r.) nu ar avea succes. Tot creditele in valuta vor fi cele care vor prevala in perioada urmatoare. Nu vad in momentul de fata ce ar putea declansa o rasturnare de situatie, sa axam clientela pe credite in lei. Noi credem in continuare in viitorul creditelor in euro in cazul creditelor ipotecare. Pentru creditele de consum, probabil ca leul poate fi o varianta", a spus Adrian Chichita.
De asemenea, reprezentantii OTP Bank Romania sustin ca diferenta dobanzilor practicate pentru creditele in lei si cele in valuta este mare.
"Creditul ipotecar in lei nu este vandabil la dobanzile existente la lei. Ca sa putem da un credit profitabil pentru banca trebuie sa avem o dobanda de 10-12% in lei. Aceasta duce la o diferenta de 7 puncte procentuale fata de dobanda la creditul in euro, ceea ce duce la o rata dubla. In aceste conditii, scade si capacitatea de imprumut, iar pe de alta parte, riscul valutar devine insignifiant in raport cu faptul ca rata este dubla", a declarat Gabriel Cretu, director canale de distributie si managementul sucursalelor.
El sustine ca pe termen lung s-ar putea sa iasa in castig, dar trebuie sa isi permita acum si sa accepte ca de fapt se protejeaza impotriva unui euro care se banuieste ca va creste, dar daca nu va creste, atunci ies in pierdere cu creditul in lei.
"Problema principala este ca acestia nu se incadreaza. Daca un client vrea un credit de 50.000 de euro cu dobinda in lei, ar lua numai 25.000 euro", a spus Gabriel Cretu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani