Chiritoiu: Legislatia romaneasca nu defineste situatiile care ar justifica inghetarea preturilor
Data publicarii: 15-04-2011 | ActualitatePresedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca situatiile exceptionale care ar justifica inghetarea preturilor la carburanti nu sunt definite in legislatia romaneasca, iar pentru o astfel de masura este necesar acordul Comisiei Europene.
"Teoretic, legislatia romaneasca prevede ca, in situatii exceptionale, sa se poata aplica aceasta prevedere (de inghetare a preturilor la carburanti, n.r.). Practic, insa, nu au fost definite aceste situatii exceptionale, care ar justifica o astfel de abordare, pentru ca nu a existat un precedent", a spus Chiritoiu.
Acesta a precizat ca analiza asupra posibilitatii legale de inghetare a preturilor la carburanti se va efectua de catre juristii de la Consiliul Concurentei impreuna cu specialistii Departamentului de Afaceri Europene (DAE) al Guvernului.
"DAE este departamentul cheie care face aceasta analiza si o va discuta cu Comisia Europeana, care trebuie sa isi dea acordul pentru o decizie in acest sens", a mai spus Chiritoiu.
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a declarat joi ca inghetarea preturilor la carburanti ar putea avea un impact relativ pe termen scurt asupra inflatiei, insa pe termen mediu si lung ar putea avea un impact negativ asupra investitiilor straine directe (ISD).
Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Departamentul de Afaceri Europene si Consiliul Concurentei examineaza in ce masura este compatibila cu legislatia europeana aplicarea prevederii legale privind inghetarea preturilor intr-un anumit sector, cum ar fi cel al carburantilor.
Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurentei ce da posibilitatea inghetarii preturilor intr-un anumit sector, timp de sase luni, in situatii exceptionale care pot duce la disfunctionalitati majore in economie.
"Am invitat la sedinta de guvern si pe presedintele Consiliului Concurentei si i-am cerut ca impreuna cu DAE sa ne prezinte daca acest articol din lege este compatibil cu legislatia europeana si daca poate fi aplicat in Romania, avand in vedere ca acel articol a fost adoptat inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Daca studiul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a spus primul-ministru.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile