Guvernul a simplificat tinerea contabilitatii pentru firmele mici
Data publicarii: 14-04-2011 | AfaceriLegea contabilitatii a fost modificata de catre Executiv astfel incat povara administrativa pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 35.000 de euro si active de aceeasi valoare a fost considerabil usurata.
Primul-ministru Emil Boc a spus ca modificarea va micsora cheltuielile firmleor mici si va reduce birocratia. "Ministerului Finantelor Publice a gandit o modalitate simplificata de contabilitate, care le usureaza cheltuelile si debirocratizeaza mecanismul relatiei cu statul. Circa 349.000 de firme au un sistem simplificat de contabilitate, ca o masura de debirocratizare si sustinere a mediului de afaceri", a declarat Boc dupa sedinta de Guvern de miercuri.
Astfel, numarul documentelor contabile pe care firmele mici vor trebuie sa le intocmeasca a fost redus. "Introducem un sistem simplificat pentru entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010. Aceste entitati nu vor mai intocmi cinci situatii financiare, ci doua, un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar sau a modificarii capitalului si notele explicative. Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat. In momentul de fata, acesta cuprinde 400 de conturi, iar cel simplificat va avea doar 50", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu adaugand ca aceste firme vor putea sa depuna bilantul contabil doar anual, nu si semestrial.
O alta inlesnire acordata micilor intreprinzatori este posibilitatea ca de contabilitatea firmelor lor sa se ocupe si tineri absolventi de invatamant superior economic, pe baza conventiei civile. "Acest lucru l-am discutat cu corpul expertilor contabili si am dat o sansa acestor tineri sa lucreze in contabilitate, mai ales ca cei mai multi dau examen si pentru acces la profesie si sunt persoane care efectueaza stagiu de pregatire sub coordonarea expertilor contabili", si-a motivat Ialomitianu decizia. Responsabilitatea pentru tinerea contabilitatii incumba administratorului si persoanelor care tin contabilitatea unei companii, iar semnarea situatiilor financiare cu sistem simplificat se va putea face si de catre persoane fizice cu studii economice superioare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani