Consiliul UE a aprobat miercuri strategia pentru regiunea Dunarii

Data publicarii: 14-04-2011 | Mediu



Ministrii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri la Luxemburg strategia UE pentru regiunea Dunarii adoptata de Comisia Europeana in luna decembrie a anului trecut, potrivit unui comunicat al CE.

Pregatirile pentru punerea in aplicare a strategiei sunt deja in curs de desfasurare. Aproximativ 200 de actiuni prioritare vor contribui la dezvoltarea potentialului economic imens al regiunii si la imbunatatirea conditiilor de mediu in regiune.

"Aprobarea de astazi constituie o etapa importanta. De acum este responsabilitatea tarilor dunarene, a regiunilor si a partilor implicate la fata locului sa faca eforturi de punere in aplicare, activitate care ar trebui sa inceapa cat mai curand posibil. Pana in anul 2020, regiunea Dunarii ar trebui sa ofere locuitorilor sai o calitate a vietii ameliorata, mai multe oportunitati economice, mai multe societati inovatoare creatoare de locuri de munca, un mediu imbunatatit si schimburi culturale mai intense. Succesul in regiunea Dunarii va contribui la prosperitatea Europei in ansamblul sau", a declarat comisarul pentru politica regionala, care a participat la reuniunea din Luxemburg, Johannes Hahn.

Cu cei 100 de milioane de locuitori ai sai, o cincime din populatia UE, regiunea Dunarii este un factor cheie pentru bunastarea UE in ansamblu. Multe din problemele regiunii sunt de natura transfrontaliera: inundatiile, liniile de transport si energetice, protectia mediului si securitatea, toate necesita o abordare unitara.

Strategia se refera in principal la 14 tari, dintre care opt sunt state membre (Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Bulgaria si Romania), iar sase sunt tari nemembre ale UE (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova).

"Organizatiile reprezentand societatea civila si companiile private sunt, de asemenea, implicate in punerea in aplicare a actiunilor si proiectelor, precum si in atingerea unor obiective precise", se mai arata in comunicat.

Strategia se bazeaza pe o noua metoda lucru care are la baza o abordare "macro-regionala", urmand pasii strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Noutatea metodei consta in modul in care aceasta reuneste tari diferite in vederea cooperarii pentru stabilirea obiectivelor, pentru alinierea fondurilor, precum si pentru a-si uni eforturile in vederea atingerii obiectivelor, Comisia urmand sa joace un rol major in materie de coordonare.

Strategia se axeaza pe patru piloni principali. Primul presupune interconectarea regiunii Dunarii (imbunatatirea mobilitatii, incurajarea energiei durabile si promovarea culturii si a turismului). Proiectele din cadrul acestei prioritati cuprind eliminarea navelor naufragiate si a altor deseuri din albia fluviului, terminalele multimodale din porturile fluviale pentru conectarea cailor navigabile interioare cu retelele de transport rutier si feroviar, completarea axei feroviare "magistrale" care face leaga Parisul de Budapesta, via Stuttgart, Ulm, Munchen, Viena si Bratislava, proiectul 4Biomass pentru promovarea energiilor regenerabile, pachetele de servicii turistice transnationale pentru excursii combinate tren-bicicleta-vapor de-a lungul Dunarii.

Cel de-al doilea pilon se refera la protectia mediului in regiunea Dunarii (refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii). Proiectele cuprind construirea de zone tampon de-a lungul fluviului pentru retinerea substantelor nutritive, proiectul de cooperare "Dunarea albastra" privind tratarea apelor uzate urbane, reducerea reziduurilor farmaceutice din apa, refacerea zonelor inundabile pentru a ameliora protectia impotriva inundatiilor, implementarea unei retele de zone protejate.

De asemenea, un al pilon este cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (dezvoltarea potentialului de cercetare, a educatiei si a tehnologiilor informatiei, sprijinirea competitivitatii intreprinderilor si realizarea de investitii in competentele populatiei). Aceste actiuni se vor concretiza sub forma unor centre comune de cercetare, a unor programe comune de educare si formare profesionala, a unor proiecte de ameliorare a utilizarii serviciilor de administratie si sanatate online, a unor initiative de sprijin pentru comunitatile rome.

Ultimul pilon prevede consolidarea regiunii Dunarii (ameliorarea capacitatii institutionale si imbunatatirea cooperarii in vederea combaterii crimei organizate). Exemplele de proiecte din aceasta categorie includ formarea si schimbul de bune practici, in special in domeniul gestionarii finantelor publice, instituirea unui forum al societatii civile danubiene, elaborarea unor linii directoare comune pentru amenajarea teritoriului.

Strategia este rezultatul unei consultari publice, proces care a debutat in februarie 2010. Obiectivul a constat in contactarea tuturor partilor interesate si in colectarea tuturor ideilor acestora pentru a se asigura ca obiectivele sunt realiste si ca raspund necesitatilor efective ale locuitorilor regiunii.

Comisia va monitoriza punerea in aplicare a strategiei si va publica un prim raport la sfarsitul anului 2012. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: