De ce nu se dezgheata creditarea nici in 2011
Data publicarii: 13-04-2011 | Finante-Banci
Bancherii nu sunt deloc optimisti in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice, iar anuntatele masuri ale BNR privind limitarea creditului in valuta ar putea face mai mult rau decat bine.
Cu o plaja de potentiali clienti ajunsa deja la limita de sus a gradului de indatorare, cu o politica dusa de Banca Centrala Europeana in sensul cres-terii dobanzilor si cu perspectiva introducerii unor limitari privind creditul in valuta, bancherii nu au nici un motiv sa fie prea optimisti in ceea ce priveste anul 2011.
"Factura crizei o platesc bancile comerciale prin faptul ca multe credite nu se mai intorc, vanzarea creditelor nu se poate realiza pentru ca nu exista piata sau profitul se transforma in pierdere. In 2011 bancile vor avea profitabilitate scazuta si vor fi dobanzi departe de ceea ce se intampla in UE, din cauza crizei. Nu se stie cat este din partea crizei, cat din cauza managementului", crede Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Cine sa mai ia credite?
"Aproximativ 60% din creditele pe care le-am acordat in 2010 reprezinta imprumuturi de refinantare si vom continua aceasta politica si in 2011. Este greu pentru populatie sa mai poata lua credite din moment ce gradul de indatorare este deja la limita de sus impusa de normele bancare", apreciaza si presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu. Desi majoritatea creditelor contractate de romani sunt imprumuturi de consum de valoare mica, apare si aici o problema: durata medie de viata a acestor imprumuturi este in Romania mult mai ridicata decat in alte tari, motiv pentru care clientii duc in spate aceasta "povara" atunci cand se adreseaza bancilor pentru un nou credit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile