Benzina nu se va mai ieftini niciodata
Data publicarii: 11-04-2011 | AutoLitrul de benzina a depasit oficial pragul psihologic de 6 lei si nu se va mai ieftini niciodata. Fondul Monetar International (FMI) a avertizat guvernele lumii sa se pregateasca de scaderea productiei la nivel planetar si preturi foarte mari, ca urmare a cresterii cererii in economiile aflate in curs de dezvoltare.
Titeiul Brent, tranzactionat pe bursa de la Londra, a ajuns la 123 de dolari pe baril in urma cutremurului de 7,4 grade din Japonia si din cauza faptului ca revoltele din Africa de Nord nu dau semne a se termina curand. Petrolul pentru piata din SUA a ajuns si el la 110 dolari.
"Cresterea persistenta a preturilor la petrol in ultima decada sugereaza ca pietele globale de petrol au intrat intr-o perioada de lipsa din ce in ce mai mare", arata FMI intr-un raport despre economia globala. Analiza facuta de institutia internationala arata ca marile economii aflate acum pe val, precum China, India si Brazilia au nevoie de tot mai mult combustibil, fiind printre cele mai populate de pe planeta. De asemenea, consumul de titei pe cap de locuitor a fost in stagnare in SUA si statele membre OECD din anii '80 incoace, dar este intr-o crestere accelerata in China.
Un studiu al bancii britanice HSBC spunea in 24 martie ca un miliard de autoturisme noi vor fi puse in circulatie pana in 2050, ceea ce va creste cererea de petrol cu 110%, pana la 190 milioane de barili pe zi. Numai ca nimeni din industria petroliera nu-si imagineaza ca productia va putea fi dublata.
Vineri, intr-o adevarata cascada de evenimente, atat Petrom, cat si ceilalti doi mari ju-catori de pe piata, Rompetrol si Lukoil au ridicat preturile la carburanti. Petrom a majorat preturile cu 9 bani pe litru, iar cel mai scump sortiment, OMV Carrera 100 a ajuns la 6,01 lei pe li-tru. Tot cu noua bani a scumpit combustibilii si Rompetrol, cel mai mult fiind sortimentul Al-to 101, cu 6,02 lei pe litru. Dar, in fapt, pre-turile pot fi mult mai mari, deoarece atat Petrom, cat si Rompetrol au o politica prin care administratorii statiilor de benzina pot varia preturile cu +/- 5% fata de cele anuntate de companie.
Continuarea in Jurnalul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani