Benzina nu se va mai ieftini niciodata
Data publicarii: 11-04-2011 | AutoLitrul de benzina a depasit oficial pragul psihologic de 6 lei si nu se va mai ieftini niciodata. Fondul Monetar International (FMI) a avertizat guvernele lumii sa se pregateasca de scaderea productiei la nivel planetar si preturi foarte mari, ca urmare a cresterii cererii in economiile aflate in curs de dezvoltare.
Titeiul Brent, tranzactionat pe bursa de la Londra, a ajuns la 123 de dolari pe baril in urma cutremurului de 7,4 grade din Japonia si din cauza faptului ca revoltele din Africa de Nord nu dau semne a se termina curand. Petrolul pentru piata din SUA a ajuns si el la 110 dolari.
"Cresterea persistenta a preturilor la petrol in ultima decada sugereaza ca pietele globale de petrol au intrat intr-o perioada de lipsa din ce in ce mai mare", arata FMI intr-un raport despre economia globala. Analiza facuta de institutia internationala arata ca marile economii aflate acum pe val, precum China, India si Brazilia au nevoie de tot mai mult combustibil, fiind printre cele mai populate de pe planeta. De asemenea, consumul de titei pe cap de locuitor a fost in stagnare in SUA si statele membre OECD din anii '80 incoace, dar este intr-o crestere accelerata in China.
Un studiu al bancii britanice HSBC spunea in 24 martie ca un miliard de autoturisme noi vor fi puse in circulatie pana in 2050, ceea ce va creste cererea de petrol cu 110%, pana la 190 milioane de barili pe zi. Numai ca nimeni din industria petroliera nu-si imagineaza ca productia va putea fi dublata.
Vineri, intr-o adevarata cascada de evenimente, atat Petrom, cat si ceilalti doi mari ju-catori de pe piata, Rompetrol si Lukoil au ridicat preturile la carburanti. Petrom a majorat preturile cu 9 bani pe litru, iar cel mai scump sortiment, OMV Carrera 100 a ajuns la 6,01 lei pe li-tru. Tot cu noua bani a scumpit combustibilii si Rompetrol, cel mai mult fiind sortimentul Al-to 101, cu 6,02 lei pe litru. Dar, in fapt, pre-turile pot fi mult mai mari, deoarece atat Petrom, cat si Rompetrol au o politica prin care administratorii statiilor de benzina pot varia preturile cu +/- 5% fata de cele anuntate de companie.
Continuarea in Jurnalul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile