Gheorghe Gherghina (MFP): Pensiile vor creste cu 6% in 2012
Data publicarii: 08-04-2011 | EconomiePensiile vor creste cu 6% in 2012 in urma aplicarii ratei de inflatie si a cresterii cu 50% a salariului mediu, potrivit Legii Pensiilor, a declarat, joi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Din estimarile noastre, pensiile vor creste cu aproximativ 6% prin indexarea ratei inflatiei si ca urmare a cresterii cu 50% a salariului mediu, asa cum este prevazut in Legea Pensiilor", a spus Gherghina.
Premierul Emil Boc a afirmat cu o luna in urma, comentand o declaratie a ministrului Muncii, Ioan Botis, ca daca nu exista suficienti contributori la bugetul de pensii, sunt probleme cu sustinerea lui, pe termen mediu si lung.
"Din banii din impozite si taxe ducem bani la bugetul de pensii si acum (…) In 2011, punem de la bugetul de stat, din banii adunati din impozite si taxe, pentru a sustine sistemul de pensii din Romania, 13,9 miliarde de lei. Daca n-am fi facut reforma pensiilor si mergeam pe vechea formula trebuia sa punem 21,5 de miliarde de lei. Pe langa ceea ce se aduna din contributii", a completat Emil Boc, mentionand ca bugetul asigurarilor nu se sustine singur.
Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58%, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65% va fi o "mare problema in viitor", deoarece nu mai pot fi alimentate conturile si platite pensiile, actualul sistem al contributiilor colective fiind unul de tip piramidal, declara, in martie, Ioan Botis.
"Acest sistem al contributiilor colective dateaza din secolul al XIX-lea. Este un sistem piramidal cumva, deoarece in momentul in care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde sa atragi contributii si sa platesti mai departe. Este aceasta schema Ponzi despre care se tot discuta", spunea ministrul Muncii, Ioan Botis cu o luna in urma.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani