Pretul celei mai distorsionate piete: lumea ramane fara mancare
Data publicarii: 06-04-2011 | Economie
Pretutindeni in lume, sistemul alimentar este in criza. Preturile au crescut ametitor: in termeni reali, sunt acum mai mari decat oricand, din 1984 incoace. Si ar putea creste in continuare daca seceta va pustii recoltele de grau ale Chinei, asa cum se tem unii. Situatia alimentara a jucat un rol (cat de important, e greu de spus) si in revoltele din Orientul Mijlociu. Preturile actuale adauga alte milioane la multimile de oameni care se culca infometate in fiecare noapte. Este al doilea varf pe care il ating preturile alimentare in mai putin de patru ani. Companiile suna alarma, iar tarile cele mai dezvoltate, reunite in G20, au pus "securitatea alimentara" in capul listei lor de prioritati pentru 2011.
POLITICI IRELEVANTE.
Asemenea atentie e bine venita. Dar saltul actual este doar o parte dintr‑o gama mai vasta de temeri. In timp ce se concentreaza pe hrana, statele lumii trebuie sa distinga intre trei clase de probleme: structurale, temporare si irelevante. Din nefericire, decidentii politici au dat prea multa atentie pana acum celei din urma si insuficient primei clase.
Principalele motive pentru cresterea preturilor sunt temporare: seceta in Rusia si Argentina, inundatii in Canada si Pakistan; interdictii de export in tarile decise sa pastreze provizii, indiferent de costurile celorlalti, achizitii panicate ale importatorilor ingroziti sa‑si refaca rezervele de grane. Influente externe agriculturii inrautatesc lucrurile: un dolar slab incurajeaza reaprovizionarea in monede locale, iar petrolul mai scump impinge in sus costurile de productie (fertilizatorii pe baza de nitrogen au nevoie de cantitati imense de energie, aSa ca preturile la fertilizatori urmeaza preturile la petrol).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile