Bancile - un stat in stat?
Data publicarii: 04-04-2011 | Finante-BanciTrauma creata de "depasita" criza financiara a fost estompata in constiinta publica de revolutiile arabe, de apocalipsa nipona si de puzderia de alte evenimente "majore" si "arzatoare." Dar unde ne sunt vinovatii?
Dominoul prabusirii marilor banci a fost stopat gratie astronomicelor sume de ajutor pompate de state din bugetul public alimentat de impozitele contribuabililor.
Tempi passati!- exclama optimistii
Bursa prospera din nou, dobinzile cresc, somajul scade, economia duduie, primele managerilor au atins din nou fabuloasele cote de dinainte de criza si promit sa se umfle si mai mult, daca afacerile vor merge la fel de bine ca acum.
Motive suficiente pentru bancile germane, ca la anuala lor sarbatoare de familie sa-si frece cu satisfactie miinile, sa se bata reciproc pe umar, fara a uita totusi sa ofteze demonstrativ sub povara unei invocate regularizari excesive, ripostind astfel unor dojeni si avertismente emise de cancelara Angela Merkel si de presedintele Germaniei, Christian Wulf, invitati la marele festin. Li s-a reprosat bancherilor ca alcatuiesc o societate paralela, i s-a recomandat banoasei caste sa se resocializeze.
Autismul universului financiar
Dar este foarte putin probabil ca membrii ei sa-si plece urechea la spusele protocolare ale celor doi inalti invitati. Sau ca acei sefi, ale caror salarii anuale, evident extra-tarifare, ajung la citeva milioane sau la ceva mai modesta suma de vreo doar sase sute de mii de euro, sa aiba mustrari de constiinta, aflind ca datoria publica a statului apasa pe umerii multor generatii viitoare. Unele orase ale Germaniei si Europei sunt falimentare, se inchid terenuri de sport, piscine publice, biblioteci si teatre, drumurile sunt pline de gropi, prapastia dintre cei bogati si cei saraci creste vazind cu ochii, alimentind tensiuni sociale care nu vor intirzia sa izbucneasca. Umbrela de protectie a monedei Euro are deja gauri pe care din nou statul este chemat sa le cirpeasca.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani