Ce sa faci cand nu mai poti plati rata la casa
Data publicarii: 31-03-2011 | Finante-BanciDaca ai dificultati la plata imprumutului pentru locuinta, incearca sa negociezi din timp cu banca reducerea ratei. Cu cat actionezi mai devreme, cu atat ai sansa sa obtii conditii mai bune.
Cei care nu reusesc sa-si mai achite ratele la creditul pentru casa nu trebuie sa astepte sa fie executati, ci sa discute cu banca pentru a gasi o solutie convenabila.
Renegocierea dobanzii, restructurarea creditului si, in caz de extrema urgenta, valorificarea amiabila sunt solutiile pe care le are la dispozitie un client pentru a scapa de o rata impovaratoare la creditul pentru casa, care reprezinta pentru multi o parte importanta din venit. Renegocierea dobanzilor a devenit o practica obisnuita in relatia clientilor cu bancile dupa aparitia Ordonantei 50, anul trecut.
Unii creditori sunt dispusi sa mai scada din pret pentru a pastra clientii buni, dar si pentru a preintampina aparitia creditelor neperformante. Dar nu in orice conditii. Institutiile pot cere clientului sa aduca garantii in plus sau un codebitor, asa incat riscul pe care si-l asuma cu acest imprumut sa scada, si, odata cu acesta, costul creditului.
SFATURI
Cum sa negociezi eficient cu banca
Clientii nu trebuie sa amane rezolvarea problemei, atunci cand apar dificultati la rambursare.
Cu cat clientul a avut mai putine probleme la plata in trecut, cu atat banca la care are in derulare creditul va fi mai dispusa sa-i ofere conditii mai avantajoase, considerandu- l un client bun, neriscant.
Totodata, daca debitorul vrea sa se refinanteze la o alta banca, va fi acceptat cu atat mai usor cu cat istoricul sau de plata este mai bun.
De asemenea, pentru a avea acces la procedura valorificarii amiabile, clientul trebuie sa evite sa acumuleze prea multe intarzieri la plata, deoarece banca va demara procedura executarii silite.
De cele mai multe ori, daca vanzarea imobilului se face la un pret mai mic decat valoarea creditului, banca va cere debitorului si rambursarea diferentei, atat in cazul executarii silite, cat si la valorificare amiabila. Bancile au restructurat masiv credite in perioada crizei. La Unicredit Tiriac, in 2010, circa 20% din intreg portofoliul de credite a fost restructurat.
Totodata, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, declara in urma cu cateva luni ca banca a restructurat creditele a 7%-8% din clientii retail, iar 70% din credite au devenit performante abia dupa doua restructurari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice