Romania este paralizata de economia gri, scrie Les Echos
Data publicarii: 31-03-2011 | EconomieRomania nu a scapat inca de demonii din trecutul sau si este paralizata de asa numita economie gri, in pofida masurilor impuse de creditorii internationali si de Bruxelles, comenteaza publica franceza Les Echos.
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a explicat recent in Comisia parlamentara pentru buget ca economia paralela din tara ar atinge 50 de miliarde de euro pe an, adica aproape 40% din PIB. Lipsa de reactie din partea autoritatilor politice il ingrijoreaza pe fostul premier social-democrat, afirma Les Echos. "De ce sa imprumutam bani din strainatate, platind dobanzi si comisioane, in loc sa luam masuri" pentru a lupta impotriva economiei paralele, s-a intrebat el.
Unele idei ar permite, pur si simplu, controlarea mai buna a eventualilor vinovati de fraude, potrivit lui. De exemplu, pentru a evita evaziunea fiscala la brutarii, statul ar putea calcula cantitatea de electricitate necesara pentru coacerea unei paini si ar putea verifica, dupa aceea, regulat actele, pentru a determina daca vanzarile trecute in declaratia de impozit corespund cu consumul de curent inregistrat.
Evaziunea fiscala prin neplata TVA-ului si prin nedeclararea veniturilor ar reprezenta circa o treime din economia subterana, afirma Les Echos. De asemenea, munca la negru ar priva bugetul national de 30 de miliarde de euro anual. Instabilitatea politica locala, coruptia si recesiunea profunda dupa izbucnirea crizei financiare au incurajat companiile si cetatenii de rand sa gaseasca "metode ingenioase" pentru a evita impozitele, comenteaza publicatia.
Economia gri, care este departe de a fi in scadere, continua sa se dezvolte de la an la an, scrie publicatia franceza. Aceasta ar fi crescut cu 50% din 2004. Iar niciuna dintre masurile luate de creditorii internationali si de Bruxelles pentru a o tine sub control nu au dus la niciun rezultat tangibil, a conchis Les Echos.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice