Camera Deputatilor a adoptat legea care reglementeaza activitatea zilierilor
Data publicarii: 30-03-2011 | HR/CariereDeputatii au adoptat, marti, proiectul de lege care reglementeaza activitatea zilierilor, stabilind impozitarea cu 16% a remuneratiei brute a acestora, dar si ca remuneratia sa fie minim 2 lei/ora Si maxim 10 lei/ ora.
Proiectul a fost adoptat cu 158 voturi favorabile, 128 impotriva si doua abtineri. Camera este decizionala privind acest proiect.
In cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Ioan Cindrea a acuzat ca proiectul genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii si a cerut retrimiterea acestuia la comisia de munca, anuntand si ca PSD nu sustine acest act normativ. In plus, social-democratul a criticat faptul ca propunerea legislativa nu prevede asigurari pentru zilieri si nici echipamente de protectie pentru acestia. "Cui foloseste acest proiect de lege? Statului, fiindca doreste sa-si incaseze impozitul de 16%. Nu foloseste sezonierilor", a spus deputatul PSD.
Si viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu s-a pronuntat in favoarea retrimiterii la comisie a proiectului, apreciind ca textul contine multe incoerente care trebuie clarificate. "E nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a spus liberalul.
Pe de alta parte, deputatul PDL Claudia Boghicevici a sustinut ca initiativa asigura protectie zilierilor. "Proiectul de lege este foarte bun. Semnalele pe care noi le-am primit din tara sunt bune. Proiectul asigura protectie zilierilor din Romania", a opinat democrat-liberala. Potrivit acesteia, activitatea de zilier poate fi de 90 de zile pe an, iar cei care primesc o remuneratie cuprinsa intre 2 si 10 lei pe ora, pot beneficia optional si de asigurari de sanatate. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a precizat ca grupul UDMR nu sustine retrimiterea la comisie intrucat activitatea de zilier trebuie reglementata, in conditiile in care a scapat de sub control.
Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa la vot, iar social-democratii au continuat criticile la adresa proiectului de lege. "Chiar vreti sa ne intoarcem cu secole in urma? Aceste proiecte de legi nu fac decat sa aduca iobagii pe mosiile celor mari", a acuzat deputatul PSD Aura Vasile. Si social-democratul Adrian Solomon a acuzat puterea ca prin acest proiect legalizeaza munca la negru. "Cu 2 lei pe ora, salariul este de 350 de lei pe luna. (…) Ii condamnam la mizerie pe oamenii astia. Angajatorul va merge pe aceasta limita de jos", a spus si deputatul PSD, Matei Bratianu.
In replica, reprezentantul Guvernului a precizat ca persoana angajata ca ziler poate lucra 90 de zile intr-un an, dupa care poate fi angajat pe perioada determinata si poate fi asigurat. El a sustinut ca zilierii vor primi echipament de protectie.Social-democratul Cristian Dumitrescu i-a cerut secretarului de stat sa lamureasca Parlamentul cum vor primi zilierii echipament de protectie, fara insa a primi raspuns.
Proiectul de lege privind zilierii a primit, pe 23 martie, raport favorabil din partea Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor, intr-o sedinta la care a participat si ministrul Muncii, Ioan Botis. Legea reglementeaza modul in care zilierii pot executa activitati cu caracter ocazional, Si stipuleaza ca angajatorul va plati un impozit de 16% calculat la remuneratia bruta a zilierului respectiv.
"Legea creeaza o relatie intre angajator si angajat in conditiile in care, de exemplu, in agricultura se desfasoara oricum si la aceasta ora aceste tipuri de activitati. (...) Exista un registru special de evidenta pentru zilieri si in acest registru zilierul trebuie sa semneze dimineata si seara cand primeste plata pentru ziua respectiva. Angajatorul trebuie sa contribuie cu 16% in luna a doua dupa efectuarea platii catre zilier si sa depuna semestrial la Inspectoratul de Munca o situatie cu numarul de zilieri pe care i-a avut in decursul acelui semestru", a explicat ministrul Botis. Potrivit acestuia, scopul legii este de a elimina intr-o masura cat mai mare munca la negru.
Potrivit legii, "durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca".
"Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 zile, cumulat pe durata unui an calendaristic. Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert. Beneficiarul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucu, remuneratia convenita dar si sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier. Plata impozitului pe venit, datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta", se mai arata in lege.
Potrivit actului normativ, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei /ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru. "Pentru veniturile realizate, nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de zilier, nici de beneficiar", conform actului normativ.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii