Prima Casa intra in reparatie. Cresc sau nu dobanzile?
Data publicarii: 29-03-2011 | ImobiliareProgramul guvernamental va continua si dupa epuizarea plafonului actual, insa in alte conditii. Trei banci anunta ca au utilizat deja plafonul alocat.
In aceasta saptamana urmeaza ca institutiile financiare si Guvernul sa stabileasca cadrul de desfasurare a noii etape a programului Prima Casa 3. Guvernul propune ca bancile sa accepte sa imparta riscul garantiei in proportie de 50% cu statul. Premierul Emil Boc spune ca diminuarea la jumatate a garantiei suportate de stat va conduce la dublarea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat Si a numarului de beneficiari.
El a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci Si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii Si fara a fi schimbate conditiile contractuale. Pana acum s-au aratat interesate de continuarea participarii la program bancile BCR, BRD, Alpha Bank Si Raiffeisen.
Bogdan Baltazar, analist financiar, afirma ca "ar putea creSte costurile creditelor acordate prin acest program in noua forma, insa influenta ar fi moderata. Dobanda va urma cursul dobanzilor de pe piata, insa bancile vor fi atente la pozitia lor competitiva, iar programul va fi in continuare avantajos pentru clienti". Succesul programului lansat in urma cu doi ani se datoreaza avansului minim perceput, 5%, fata de 20%-30% in cazul unui credit ipotecar, Si al dobanzilor mici (marja maxima de 4% peste indicatorul Euribor la trei luni).
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a tinut insa sa ne liniSteasca, precizand, saptamana trecuta, ca programul Prima Casa iSi va pastra caracterul social, chiar Si dupa modificarile ce urmeaza a fi facute.
El a declarat ca "sunt unele propuneri pentru extinderea programului Si asupra altor categorii de beneficiari, precum persoanele care detin deja o locuinta".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii