Prima Casa intra in reparatie. Cresc sau nu dobanzile?
Data publicarii: 29-03-2011 | ImobiliareProgramul guvernamental va continua si dupa epuizarea plafonului actual, insa in alte conditii. Trei banci anunta ca au utilizat deja plafonul alocat.
In aceasta saptamana urmeaza ca institutiile financiare si Guvernul sa stabileasca cadrul de desfasurare a noii etape a programului Prima Casa 3. Guvernul propune ca bancile sa accepte sa imparta riscul garantiei in proportie de 50% cu statul. Premierul Emil Boc spune ca diminuarea la jumatate a garantiei suportate de stat va conduce la dublarea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat Si a numarului de beneficiari.
El a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci Si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii Si fara a fi schimbate conditiile contractuale. Pana acum s-au aratat interesate de continuarea participarii la program bancile BCR, BRD, Alpha Bank Si Raiffeisen.
Bogdan Baltazar, analist financiar, afirma ca "ar putea creSte costurile creditelor acordate prin acest program in noua forma, insa influenta ar fi moderata. Dobanda va urma cursul dobanzilor de pe piata, insa bancile vor fi atente la pozitia lor competitiva, iar programul va fi in continuare avantajos pentru clienti". Succesul programului lansat in urma cu doi ani se datoreaza avansului minim perceput, 5%, fata de 20%-30% in cazul unui credit ipotecar, Si al dobanzilor mici (marja maxima de 4% peste indicatorul Euribor la trei luni).
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a tinut insa sa ne liniSteasca, precizand, saptamana trecuta, ca programul Prima Casa iSi va pastra caracterul social, chiar Si dupa modificarile ce urmeaza a fi facute.
El a declarat ca "sunt unele propuneri pentru extinderea programului Si asupra altor categorii de beneficiari, precum persoanele care detin deja o locuinta".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice