Strainii duc euro la minimul anului. Ce face BNR?
Data publicarii: 28-03-2011 | Finante-BanciJucatorii straini, atrasi de randamentele inca ridicate la titlurile de stat romanesti, sunt cei care stau in spatele aprecierii tot mai rapide a leului din ultimele saptamani, iar principala intrebare este acum cat de mult va permite BNR sa coboare cursul.
Riscul este ca o apreciere prea rapida a cursului sa fie urmata de o depreciere la fel de abrupta, care ar accelera si mai tare inflatia.
BNR a calculat vineri un curs de 4,0881 lei pentru un euro, cu 1,39 bani mai putin decat in ziua precedenta. Euro a coborat astfel la nivelul la care se tranzactiona in martie anul trecut. Dolarul a pierdut 1,7 bani, coborand la 2,8876 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
Intarirea leului a fost stimulata saptamana trecuta si de declaratiile mai multor oficiali ai BNR - culminand cu interventia de miercuri a viceguvernatorului Cristian Popa - care au afirmat ca miscarea este determinata de piata, iar leul se afla inca in linie cu fundamentele economice.
"Ar putea sa apara cumparari de euro la niveluri de 4-4,05 lei pentru un euro, avand in vedere ca viceguvernatorul Popa a mentionat si ca BNR «ramane preocupata» de volatilitatea excesiva. Totusi, avand in vedere am-plitudinea mis-carii de pana acum, nu putem exclude niveluri de curs intre 3,9 si 4 lei pentru un euro", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chides-ciuc, economistul-sef al ING. El spune ca fortele pie-tei pot explica sca-derea din ultimele saptamani ale euro, dar considera in continuare ca BNR s-a aflat initial in spatele van-zarilor de valu-ta, ca reactie la accelerarea inflatiei din februarie. "Corectii pot sa apa-ra si pe o tendinta des-cen-den-ta, dar e pu-tin probabil ca BNR sa permita o depreciere rapida, intrucat ar inflama inflatia si asteptarile inflationiste."
Daca initial ana-listii vedeau argumente ca euro sa coboare sub 4,2 lei, mai ales ca o apreciere a cursului ajuta si BNR in lupta cu inflatia, pe piata interbancara cotatiile au luat-o cu mult inaintea asteptarilor. Motivul este intrarea in joc a speculatorilor straini, care pot sa obtina un castig facil schimband euro contra lei, pe care ii pot plasa in titluri de stat la randamente atractive, de circa 7% pe an. Daca in acest timp cursul coboara, castigul lor creste.
Leul a castigat 4% in fata euro doar de la inceputul lui februarie, adica in mai putin de doua luni. Aceasta inseamna un castig de 24% in termeni anualizati.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii