Cati bani iti ia banca pentru ca ti-a dat bani?

Data publicarii: 28-03-2011 | Finante-Banci

 
   
Costurile pentru un credit sunt inca destul de ridicate, iar acest lucru se vede foarte bine in dobanzile, taxele si comisioanele pe care creditorii de pe plan local le practica.

Daca puneti cap la cap toate costurile suplimentare pe care bancile vi le incaseaza in timpul derularii contractului, veti avea surpriza sa vedeti ca suma taxelor este, in unele cazuri, mult mai mare dacat cea pe care trebuie sa o returnati.

Am analizat pentru dumneavoastra cateva exemple de credite de nevoi persoanale, atat in lei cat si in euro, pentru a va demonstra ce sume ajungeti sa platiti pentru un imprumut de la banca. Exemplele sunt facute pentru credite in moneda nationala, dar si in euro, accesate pe perioade maxime de timp, asa cum multi romani au facut.

La BRD, in cazul unui imprumut de nevoi personale in valoare de 20.000 de lei, veti ajunge sa platiti pana la finele perioadei de creditare peste 36.000 de lei. Cei peste 16.000 de lei (80% din valoarea soldului initial) in plus sunt dobanzi si comisioane. Mai concret, dobanzile ajung sa insumeze aproape 10.500 de lei, in timp ce comisioanele sunt 5.700 de lei. DAE in cazul acestui imprumut ajunge la 15,02%, dupa cum ne arata calculatorul bancii.

La CEC Bank, creditul in lei este si mai scump, dar nu cu mult, avand in vedere valoarea imprumutului. Pentru cei 20.000 de lei luati, la finele contractului veti fi returnat aproximativ 37.300 de lei. Din cei peste 17.000 de lei pe care-i aveti de platit in plus, peste 13.000 de lei sunt constituiti din ratele dobanzilor pe care le platiti lunar pe langa principal (n.red-rata fara taxe si comisioane). Restul de 4.200 de lei constituie diferite comisioane pe care banca vi le incaseaza in decursul celor 10 ani de contract.

Potrivit simulatorului de credite pus la dispozitie de site-ul Bancii Transilvania, "Practic BT", creditul pe care finantatorul il ofera, are o dobanda anunala efectiva de 13,75% si o rata de 298 de lei. Cuantumul sumei platite in cei 10 ani de credit ajunge la aproape 35.800 de lei, din care, dupa cum mentioneaza datele afisate, 15.800 de lei sunt numai dobanda creditului.
 

 

integral in: ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: