Euro de 4 lei, doar o problema de timp
Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-BanciUn euro de patru lei, nivel care parea de neimaginat nu mai departe de inceputul anului, cand cursul statea inca in apropierea pragului de 4,3 lei pentru un euro, este deja in vizorul tuturor analistilor dupa ce scaderea cotatiilor a accelerat saptamana aceasta.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 4,1020 lei pentru un euro, cu 2,4 bani sub nivelul precedent. Euro nu a mai fost atat de jos la cursul oficial de la inceputul lui aprilie 2010. Pe piata valutara interbancara, ultimele tranzactii s-au derulat ieri la cotatii de 4,0955 lei pentru un euro.
Miscarea de apreciere a cursului din ultimele doua luni, in spatele careia se presupune ca a stat initial BNR, a starnit interesul investitorilor straini, care vor sa ia parte la "raliul leului".
Analistii Citi si ai UniCredit si-au modificat ieri tintele, recomandand investitorilor care au vandut euro contra lei in trecut sa astepte un curs de 4 lei/euro pentru a-si marca profiturile.
"Cursul poate ajunge la 4,03 lei pentru un euro de la 4,1 in prezent, dar nu credem ca va cobori semnificativ sub acest nivel, deoarece BNR va dori probabil sa descurajeze o apreciere prea rapida a leului", spune Wike Groenenberg, analist in cadrul Citi la Londra.
Prezenta strainilor s-a resimtit si pe piata titlurilor de stat, Trezoreria reusind ieri sa plaseze obliga-ti-uni pe sapte ani in valoare de 412 mil. lei (100 mil. euro), peste volumul planificat, la un randament de 7,4% pe an.
Agentia internationala de stiri Bloomberg remarca ieri ca leul a devenit moneda cu cea mai mare apreciere in fata euro de la inceputul anului (de 4,4%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă