Euro de 4 lei, doar o problema de timp
Data publicarii: 25-03-2011 | Finante-BanciUn euro de patru lei, nivel care parea de neimaginat nu mai departe de inceputul anului, cand cursul statea inca in apropierea pragului de 4,3 lei pentru un euro, este deja in vizorul tuturor analistilor dupa ce scaderea cotatiilor a accelerat saptamana aceasta.
Banca Nationala a calculat ieri un curs de 4,1020 lei pentru un euro, cu 2,4 bani sub nivelul precedent. Euro nu a mai fost atat de jos la cursul oficial de la inceputul lui aprilie 2010. Pe piata valutara interbancara, ultimele tranzactii s-au derulat ieri la cotatii de 4,0955 lei pentru un euro.
Miscarea de apreciere a cursului din ultimele doua luni, in spatele careia se presupune ca a stat initial BNR, a starnit interesul investitorilor straini, care vor sa ia parte la "raliul leului".
Analistii Citi si ai UniCredit si-au modificat ieri tintele, recomandand investitorilor care au vandut euro contra lei in trecut sa astepte un curs de 4 lei/euro pentru a-si marca profiturile.
"Cursul poate ajunge la 4,03 lei pentru un euro de la 4,1 in prezent, dar nu credem ca va cobori semnificativ sub acest nivel, deoarece BNR va dori probabil sa descurajeze o apreciere prea rapida a leului", spune Wike Groenenberg, analist in cadrul Citi la Londra.
Prezenta strainilor s-a resimtit si pe piata titlurilor de stat, Trezoreria reusind ieri sa plaseze obliga-ti-uni pe sapte ani in valoare de 412 mil. lei (100 mil. euro), peste volumul planificat, la un randament de 7,4% pe an.
Agentia internationala de stiri Bloomberg remarca ieri ca leul a devenit moneda cu cea mai mare apreciere in fata euro de la inceputul anului (de 4,4%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman