BCE: Zona euro este pregatita pentru o majorare a dobanzilor

Data publicarii: 24-03-2011 | International



Economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), germanul Juergen Stark, a facut joi un apel la normalizarea politicii monetare intr-o serie de remarci in care a sugerat ca BCE ar trebui sa adopte mai multe majorari de dobanda, transmite AFP.


Intr-un articol publicat joi in Wall Street Journal Europe, Juergen Stark s-a intrebat 'Ar afecta majorarile de dobanda cresterea economica in zona euro? Avand in vedere motivele care au stat la baza crizei, nu cred', a apreciat economistul sef al BCE.

Juergen Stark a subliniat ca guvernele din zona euro 'trebuie sa stimuleze cresterea economica si gradul de ocupare prin restabilirea increderii publicului si pietelor financiare in stabilitatea sistemului financiar si sustenabilitatea finantelor publice'. 'Trebuie sa avem grija sa nu mentinem dobanzile la un nivel prea scazut pentru o perioada prea lunga de timp', a adaugat Juergen Stark, precizand ca 'exista foarte putine discutii cu privire la modalitatea in care putem reveni la normalitate'.

Pietele financiare se asteapta ca BCE sa majoreze dobanda de baza, de la nivelul record de 1,0 procent in prezent, la urmatoarea reuniune de politica monetara din data de 7 aprilie, dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca o majorare a costului creditului este 'posibila'. Cu toate acestea, Trichet a tinut sa sublinieze ca nu va fi vorba de debutul unei serii de majorari.

 

citeste continuarea: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: