CBRE: investitii imobiliare de 200 milioane euro in capitala in semestrul I
Data publicarii: 14-09-2006Spatiul de birouri din cea mai atractiva zona a Bucurestiului s-a dezvoltat in primele sase luni cu circa 85.000 de metri patrati, aceasta evolutie urmand sa se faca simtita si in viitor, avand in vedere disponibilul limitat de terenuri care se preteaza la dezvoltarea de cladiri de birouri in zone centrale, precum si preferinta chiriasilor pentru aceasta zona, datorita apropierii de noile dezvoltari rezidentiale din zona, proximitatii fata de aeroportul international Henri Coanda, fata de centrul orasului si de iesirea din Bucuresti catre restul tarii.
Din cele 207.000 de metri patrati finalizate in primul semestru, 183.000 de metri patrati sunt deja ocupati, iar 83.000 de metri patrati au fost pre-inchiriati, urmand sa fie ocupati la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007. Nivelul de ocupare din primul semestru este foarte apropiat de cel inregistrat in intreg anul 2005, care a fost de 205.000 de metri patrati. Potentialii clienti au preferat cladirile de birouri nou construite, astfel incat 146.000 de metri patrati din spatiul ocupat se afla in dezvoltari moderne.
Chiriile pentru cladirile de categorie A s-au mentinut stabile, fiind in prezent de circa 18,5-19 euro pe metru patrat pe luna. La fel, pe segmentul de spatii de birou de clasa B, chiriile s-au mentinut la circa 12-15 euro pe metru patrat pe luna. Acest fapt se datoreaza gradului redus de ocupare prin inchiriere de pe piata, respectiv de 55%, precum si numarului tot mai mari de proprietati pre-inchiriate, care benficiaza de reduceri de pret substantiale.
Pana la sfarsitul acestui an ar trebui sa fie finalizate lucrarile pentru inca 150.000 de metri patrati, dintre care circa 38% reprezinta birouri de clasa A. Din totalul programat a fi introdus pe piata in a doua jumatate a anului, circa 47% este deja pre-inchiriat, respectiv 66.000 de metri patrati. In 2007 urmeaza a fi livrati pe piata inca 409.000 de metri patrati, dintre care 81%ar trebui sa fie de clasa A, se arata in raportul Richard Ellis.
Spatiile comerciale din Bucuresti au inregistrat o puternica evolutie, atat din punct de vedere al constructiilor moderne, cat si din punct de vedere al nivelului de inchiriere. Suprafetele considerabil de mari de centre comerciale care urmeaza a fi livrate pe piata in urmatorii ani vor absorbi, cel mai probabil, cererea pentru spatii comerciale de calitate si vor reduce din cererea mult peste nivelul ofertei de spatii comerciale stradale.
Sectorul industrial imobiliar este inca in dezvoltare, existand putine proiecte in derulare pe acest segment. Cererea ridicata va duce, in viitorul apropiat, la un disponibil insuficient de spatii cu aceasta destinatie, pe piata, sustin autorii raportului.
Piata imobiliara rezidentiala va continua sa se dezvolte, in special cu spatii accesibile segmentului cu venituri medii. Proiectele rezidentiale planificate a fi finalizate in 2006 si 2007 par a satisface necesarul existent in acest moment la nivelul populatiei cu venituri medii, segment care nu a fost atat de interesant pentru dezvoltatori in trecut, mai explica raportul.Randamentele investitionale in usoara scadere pe toate segmentele de piata vor urma aceeasi traiectorie in urmatoruil an, ca si consecinta a volumului ridicat de capital care va patrunde pe piata, cat si din pricina numarului redus de produse de imprumut pe piata locala.
Pe masura ce Romania se apropie de data aderarii la Uniunea Europeana, pieta imobiliara isi va mentine traiectoria crescatoare. Provocarea este insa sa ofere potentialilor cumparatori din zona de retail produse investitionale viabile, acestea fiind absente in momentul de fata, sustin analistii pietei imobiliare.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani