Criza furnizorilor japonezi afecteaza bursele europene
Data publicarii: 16-03-2011 | Bursa
Pietele bursiere europene au cazut brusc, marti, pe fondul temerilor ca aprovizionarea producatorilor mondiali va fi perturbata in urma cutremurului din Japonia, relateaza BBC News.
Indicele german DAX a scazut cu 5%, din cauza deprecierii actiunilor companiilor producatoare de tehnologie si ale producatorilor de automobile, care sunt dependenti de furnizorii japonezi. Companiile care au legaturi cu industria energiei nucleare au fost, de asemenea, afectate, in urma exploziei si a incendiului de la centrala Fukushima. Multe companii si-au oprit productia din Japonia, pentru a reduce impactul unei penurii de energie electrica asupra consumatorilor casnici.
Japonia este un jucator dominant pe piata microcipurilor, asigurand aproximativ 20% din piata de semiconductori la nivel mondial si 40% din piata cipurilor de memorie flash. Actiunile producatorului german de semiconductori Infineon au scazut marti cu 7,5%. Un alt perdant ar putea fi Boeing, care importa din Japonia o treime din componente. Si actiunile Volkswagen au scazut cu 7,4%. BMW si Volvo au anuntat ca analizeaza inca impactul crizei furnizorilor asupra productiei, la fel ca Nissan si Honda, noteaza BBC News.
Companiile energetice germane E.On si RWE au inregistrat scaderi ale titlurilor de 4,5%, in urma anuntului cancelarului german Angela Merkel, de inchidere temporara a sapte reactoare nucleare si de reevaluare a strategiei energetice a tarii, ca urmare a crizei nipone.
Pretul gazului natural lichefiat a crescut, marti, cu 2%, dupa ce, luni, inregistrase o crestere de 6%, in timp ce preturile petrolului au scazut. Japonia este un mare consumator de gaz natural lichefiat si este de asteptat sa creasca volumul importurilor pentru a compensa pierderea capacitatilor nucleare.
Pe de alta parte, pretul petrolului Brent a coborat, marti, cu 4,26 dolari, la 109,41 dolari barilul, iar titeiul "light crude" a pierdut 3,68 dolari pe baril, atingand valoarea de 98,07 dolari barilul.
Potrivit unor estimari, pagubele cauzate Japoniei de cutremur si tsunami se ridica la 180 de miliarde de dolari, iar analistii prognozeaza o scadere cu mai mult de 1% a PIB-ului acestei tari, conchide BBC News.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business