Criza furnizorilor japonezi afecteaza bursele europene
Data publicarii: 16-03-2011 | Bursa
Pietele bursiere europene au cazut brusc, marti, pe fondul temerilor ca aprovizionarea producatorilor mondiali va fi perturbata in urma cutremurului din Japonia, relateaza BBC News.
Indicele german DAX a scazut cu 5%, din cauza deprecierii actiunilor companiilor producatoare de tehnologie si ale producatorilor de automobile, care sunt dependenti de furnizorii japonezi. Companiile care au legaturi cu industria energiei nucleare au fost, de asemenea, afectate, in urma exploziei si a incendiului de la centrala Fukushima. Multe companii si-au oprit productia din Japonia, pentru a reduce impactul unei penurii de energie electrica asupra consumatorilor casnici.
Japonia este un jucator dominant pe piata microcipurilor, asigurand aproximativ 20% din piata de semiconductori la nivel mondial si 40% din piata cipurilor de memorie flash. Actiunile producatorului german de semiconductori Infineon au scazut marti cu 7,5%. Un alt perdant ar putea fi Boeing, care importa din Japonia o treime din componente. Si actiunile Volkswagen au scazut cu 7,4%. BMW si Volvo au anuntat ca analizeaza inca impactul crizei furnizorilor asupra productiei, la fel ca Nissan si Honda, noteaza BBC News.
Companiile energetice germane E.On si RWE au inregistrat scaderi ale titlurilor de 4,5%, in urma anuntului cancelarului german Angela Merkel, de inchidere temporara a sapte reactoare nucleare si de reevaluare a strategiei energetice a tarii, ca urmare a crizei nipone.
Pretul gazului natural lichefiat a crescut, marti, cu 2%, dupa ce, luni, inregistrase o crestere de 6%, in timp ce preturile petrolului au scazut. Japonia este un mare consumator de gaz natural lichefiat si este de asteptat sa creasca volumul importurilor pentru a compensa pierderea capacitatilor nucleare.
Pe de alta parte, pretul petrolului Brent a coborat, marti, cu 4,26 dolari, la 109,41 dolari barilul, iar titeiul "light crude" a pierdut 3,68 dolari pe baril, atingand valoarea de 98,07 dolari barilul.
Potrivit unor estimari, pagubele cauzate Japoniei de cutremur si tsunami se ridica la 180 de miliarde de dolari, iar analistii prognozeaza o scadere cu mai mult de 1% a PIB-ului acestei tari, conchide BBC News.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii