Kondakov (BCDMN): Vrem sa lansam o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 milioane de dolari

Data publicarii: 16-03-2011 | Finante-Banci


Presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN), Andrey Kondakov, a declarat marti ca banca intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 milioane de dolari.

"Ultima emisiune de obligatiuni a fost lansata in mai 2009, iar pretul a fost Libor plus 4,75 puncte procentuale. Privind retrospectiv si la preturile actuale este un pret mare, dar la momentul acela a parut un pret rezonabil. O sa lansam a doua mare emisiune de obligatiuni, in valoare de 500 de milioane de dolari ", a declarat Kondakov.

Seful BCDMN a explicat ca pentru a putea acorda finantare ieftina ar trebui cel putin sa ai state donatoare, iar aceasta nu este cazul.

"Avem drept actionari 11 state si fiecare dintre acestea incearca sa-si recupereze partea de finantare. Niciunul dintre statele-actionari nu este pregatit sa se comporte ca un donator. In al doilea rand, niciunul dintre statele-actionari nu are rating ridicat acordat de agentiile internationale. Platim pentru riscul unora dintre actionari, cum ar fi Grecia. Nu sunt accesibile, dar chiar si cu aceasta competivitate redusa putem gasi si finanta proiecte in Romania", a spus Kondakov.

BCDMN este o institutie financiara internationala care si-a inceput activitatea financiara in anul 1999. Banca a fost infiintata de 11 tari din regiunea Marii Negre (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R.Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina) cu scopul de a asigura dezvoltarea economica a tarilor-membre si a promova cooperarea regionala.

Capitalul BCDMN este de 3 miliarde DST (aproximativ 4,5 miliarde dolari). In acest moment, Rusia, Grecia si Turcia detin fiecare cite 16,5% din actiunile bancii, Romania - 14%, Bulgaria si Ucraina - cite 13,5%, Azerbaidjanul -5%, Albania - 2%, Armenia si Moldova - cite 1% si Georgia - 0,5%.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: