EURIBOR tot urca. Se scumpesc creditele in euro
Data publicarii: 15-03-2011 | Finante-BanciIndicatorul EURIBOR, cel in functie de care se stabilesc dobanzile imprumuturilor in euro, continua sa urce, iar acest lucru va duce la scumpirea creditelor contractate de romani.
Indicele EURIBOR la trei luni a ajuns la o valoare aproape dubla, fata de cea pe care o avea in urma cu jumatate de an. Cauza? Teama de majorare a dobanzii-cheie!
Presedintele BCE, Jean Claude Trichet declara in urma cu doua saptamani, ca intentioneaza, ca pana la sfarsitul lui martie, sa majoreze dobanda BCE la peste 1%, atat cat este in prezent.
In acest caz, in curand, am putea asista la o crestere a dobanzilor la creditele noi luate in moneda europeana.
Decizia lui Trichet vine ca raspuns la presiunile inflationiste de pe pietele europene. Mai mult, dobanda BCE nu a mai fost modificata de la mijlocul lui 2009.
Ce factori influenteaza cresterea EURIBOR?
Piata monetara internationala corelata cu ratele dobanzilor si presiunile bancherilor, raportul euro/dolar, cotatia pretului pe barilul de petrol si politicile fiscale ale BCE, dar si stabilizarea inflatiei prin modificarea dobanzii de referinta, toate acestea au influentat in mod direct sau indirect, criza de peste ocean a carei unda de soc s-a resimtit si in Europa, ceea ce a dus la majorarea indicelui EURIBOR.
Cum se calculeaza dobanda variabila pentru un credit ipotecar?
Exista trei modalitati de calcul. Si anume, creditul se poate calcula in functie de un indice de dobanda (cum ar fi ROBOR pentru credite in lei, EURIBOR pentru credite in euro si LIBOR pentru credite in dolari si franci elvetieni), in functie de un indice intern al bancii (rata de referinta a bancii) sau in functie de evolutia pietei.
In ceea ce priveste creditele care variaza in functie de un indice de dobanda precum EURIBOR, la care se adauga marja bancii, dobanda scade sau creste dupa evolutia EURIBOR. In plus, bancile adauga la acesta o marja care se poate modifica in timp. Alte institutii financiare mentin marja constanta pe toata perioada, ceea ce inseamna ca dobanda nu variaza doar in functie de acesta, banca avand astfel o libertate mai mare pentru stabilirea dobanzii.
Continuarea pe www.InCont.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii