Leul prinde forta si pe piata creditelor

Data publicarii: Astazi, 15-03-2011 | Finante-Banci


Dupa ce romanii cu imprumuturi in valuta au fost loviti de scumpirea euro, bancile vin cu oferte avantajoase de refinantare in lei . Daca pana nu de mult creditele in lei erau complet dezavantajoase comparativ cu cele in euro din cauza costurilor, in prezent, situatia se schimba.

In perioada 2008-2009, cand piata creditelor pentru populatie inregistra cresteri anuale cu doua cifre, doua treimi din imprumuturile pentru persoane fizice erau in valuta - euro si franci elvetieni. Romanii contractau credite in moneda nationala doar pe perioade foarte scurte, cu precadere pentru consum. Ei preferau sa se imprumute in valuta datorita costurilor mult mai mici practicate de banci pentru acest tip de finantare comparativ cu cele in lei. Situatia nu s-a schimbat cu mult, ponderea valutei scazand foarte putin, iar asta din cauza ca piata creditelor bate pasul pe loc de mai bine de un an. Romanii nu se mai incumeta sa se imprumute sau gradul de indatorare ridicat nu le mai permite acest lucru. Deprecierea leului in raport cu euro cu peste 7,5% in perioada 2009-2010 i-a afectat direct pe romanii care au de platit lunar rate in euro. Mai exact, pe langa cresterea dobanzilor, romanii au trebuit sa scoata mai multi bani din buzunar si pentru acoperirea diferentei de curs.

Atacul bancilor

In prezent, bancile se bat pe clientii concurentilor si au lansat oferte avantajoase de refinantare a creditelor. Unele institutii de credit mizeaza pe refinantarea in lei, pentru a atrage datornicii care vor sa scape de riscul valutar, si au coborat costul imprumuturilor foarte aproape de cele practicate in moneda europeana. Asa incat sunt unele banci care ofera dobanzi la lei chiar mai mici decat cele la euro. "Daca anumite banci ofera credite in lei la un nivel al dobanzii sub cel practicat de alte banci pentru imprumuturile in euro, cel mai probabil este vorba fie de o oferta agresiva pentru refinantare cu scopul cresterii cotei de piata, fie de una care se adreseaza unui segment de clienti cu un risc redus", a explicat pentru "Adevarul" Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

Continuarea in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: