Botis: Noul Cod al Muncii nu se mai bazeaza pe latura sociala
Data publicarii: 14-03-2011 | HR/CariereNoul Cod al muncii va pune baza pe performanta, nu pe latura sociala, astfel incat angajatorii sa se poata dezvolta si sa poata crea noi locuri de munca. Acesta este mesajul pe care ministrul Muncii, Ioan Botis, l-a transmis sambata agentilor economici din judetul Bistrita-Nasaud, cu care s-a intalnit la initiativa Camerei de Comert si Industrie.
"Codul muncii pune baza pe performanta, nu mai pune baza doar pe latura sociala, ii spune si angajatorului, si angajatului ca au un interes comun - sa faca performanta si ca nu este atributul angajatorului sa faca protectie sociala sau asistenta sociala. Faceti profit, investiti, dezvoltati-va si creati locuri de munca - acesta este mesajul Codului muncii pentru intreprinzatori, pentru angajatori. De asistenta sociala se ocupa institutia numita stat, care are asemenea instrumente", a spus Botis.
Ministrul Muncii a declarat ca se impunea o reducere a cheltuielilor pe zona sociala, avand in vedere ca acestea erau in continua crestere.
"Din punctul meu de vedere, Codul muncii este prima etapa in ceea ce inseamna o reforma adevarata in economia Romaniei. Pana acum, cel putin din punctul de vedere al Ministerului Muncii, am incercat doar sa reajustam cheltuielile sociale, pentru ca in momentul in care am preluat acest minister am constatat ca avem o curba de crestere pe cheltuieli sociale de aproximativ un miliard de lei pe an, astfel incat din 2006 pana in 2009 am ajuns cu cheltuielile sociale de la sase miliarde la noua miliarde de lei - foarte mult pentru o tara ca Romania, o tara care are o economie in dezvoltare si care are nevoie in primul rand de investitii si de dezvoltare, si nu neaparat de a pune accentul pe zona sociala", a sustinut Botis.
El a dat ca exemplu ajutorul pentru incalzire, de care beneficiau in trecut peste 3,9 milioane de familii din Romania, dar dupa introducerea noilor criterii de acordare numarul beneficiarilor s-a redus de trei ori.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani