Inflatia rabufneste si anuleaza sansele de scadere a dobanzii
Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-BanciScumpirea alimentelor, atat de vizibila pe bonurile de casa, i-a luat prin surprindere pe BNR si pe analisti.
Adio scaderi ale dobanzii BNR pana la sfarsitul anului, dobanzile la lei vor creste, inclusiv pentru Ministerul Finantelor, iar leul va continua sa se intareasca in raport cu euro pentru ca banca centrala va incerca sa tempereze preturile marfurilor din import - sunt principalele efecte anticipate de analisti dupa surpriza negativa produsa de inflatia din februarie, cand rata anuala a sarit brusc de la 6,9% la 7,6%.
Chiar daca era vizibila atat pe bonurile emise in supermarketuri, cat si la tarabele din piata, scumpirea alimentelor cu 1,8% luna la luna calculata de Statistica a reprezentat o mare surpriza si pentru analisti, si pentru BNR. Pretul cartofilor a sarit cu peste 10% in februarie, faina s-a scumpit cu 2%, uleiul cu 2,7%, iar painea cu 2,3%, in timp ce pretul laptelui a urcat cu 2,4%.
Potrivit calculelor ZF pe baza preturilor culese de la rafturile din hipermarketuri, faina, zaharul, uleiul si cartofii s-au scumpit cu peste 30% in perioada iulie 2010 - februarie 2011.
Producatorii de alimente au avertizat din toamna anului trecut ca vine un val de scumpiri determinate in principal de majorarea preturilor materiilor prime, insa guvernatorul BNR Mugur Isarescu ii cataloga drept "trancanitori" si acuza presa ca le reproduce punctele de vedere.
"Disciplinati-va, va rog, selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar, ca nu orice trancanitor din tara aceasta are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti. Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. (...) De dimineata pana seara se vorbeste despre cresteri de preturi." La vremea respectiva seful BNR spunea ca nu intelege preturile la benzina, nici la lapte, iar despre carnea de pui invoca "un razboi intreg la televizor". Pe 7 februarie, la raportul trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul anticipa ca dupa scaderea inflatiei anuale sub 7% in ianuarie "urmeaza cateva luni de stagnare". Miercuri, 9 martie, cu o zi inaintea publicarii cifrei oficiale, a declarat ca inflatia se va mentine la 7,2 - 7,5% pana in vara acestui an.
Chiar si inflatia de baza, din care sunt excluse preturile la tutun, combustibili, legume-fructe si oua si preturile administrate, si asupra careia BNR spune ca poate actiona direct, a urcat in februarie de la 4,3% la 4,6%.
Si Asociatia Analistilor Financiar-Bancari, care reuneste circa 70 de membri din industria de profil, era re--lativ optimista si estima o inflatie lunara de 0,5% in februarie, respectiv o rata anuala de 7,3%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice