Piata vinului se va mentine la 400 milioane euro, in 2011
Data publicarii: 10-03-2011 | EconomiePiata vinului in 2011 se va mentine la un nivel similar cu cel din 2010, respectiv in jurul valorii de 400 de milioane de euro, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
"Obiectivele producatorilor pentru 2011 sunt pentru mentinerea pietei cel putin la nivelul anului precedent. Din pacate, piata vinului a tot scazut din 2008 si nu arata semne de revitalizare semnificativa a consumului de vin. In ultimii ani, pe fondul crizei, piata vinului a scazut cu circa 10%, pentru 2010 inregistrand avand o valoare de 400 de milioane de euro, respectiv vinul produs si comercializat pe teritoriul Romaniei" a spus Gheorghe.
Potrivit acestuia, criza este principalul motiv de scadere a consumului deoarece a redus "bugetul iubitorilor de vin".
In ceea ce priveste productia de vin, reprezentantul PNVV a precizat ca in 2010 nu s-a depasit cantitatea de patru milioane de hectolitri, desi productia medie nationala in ultimii ani s-a situat la 5,5 milioane hectolitri.
"2010 a fost un an nefavorabil din punct de vedere al conditiilor climaterice si productia de vin s-a situat la 4 milioane hectolitri, mult sub media nationala din ultimii ani, ceea ce va genera un import de vinuri varsate din spatiul comunitar si tarile terte, respectiv importuri de vinuri ieftine pentru a fi imbuteliate si comercializate", a adaugat directorul general al PNVV.
Romania ocupa locul cinci in ierarhia vinicola din Europa, iar pentru perioada 2007 - 2013 Romania are la dispozitie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare si promovare.
Daca in 2007 numarul de beneficiari de fonduri europene pe reconversie in sectorul viti-vinicol era de 40, pentru 1.176 hectare, cu o valoare de 6,9 milioane euro, acesta a ajuns in 2010 la 189 de beneficiari, pentru o suprafata de 5.124 ha, in valoare de 41,54 milioane de euro.
Din datele MADR reiese ca in 2011 au fost depuse proiecte in acest sector, in valoare de 10,43 milioane de euro de catre 42 de beneficiari, pentru o suprafata de 1.379 hectare, dintr-o suma totala disponibila de peste 42 de milioane de euro.
In ultimii opt ani, Romania a inregistrat cele mai mari exporturi de vin, cu varfuri in anii 2002 si 2003, cu un total de 50.453 tone, respectiv 41.137,1 tone.
Consumul de vin in Romania este situat intre 23,4 - 24 litri/locuitor, acesta reprezentand jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 litri/locuitor.
Romania este unul dintre cei cincisprezece producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia. De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie pe rod de 183.400 hectare in 2010.
Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani