Creditele pentru culturi, salvarea agriculturii? Vezi oferta bancilor
Data publicarii: 09-03-2011 | Finante-BanciIn lipsa cererii de creditare de la populatie, tot mai multe banci se orienteaza catre nise neatinse pana acum, asa cum este si cea a imprumuturilor in agricultura.
Astfel, o parte din creditorii de pe piata au acum in portofolii credite pentru agricultori, menite sa-i ajute la finantarea infiintarii sau intretinerii unei productii din domeniu.
La BRD, de exemplu, producatorii care solicita un astfel de credit trebuie sa cultive pe minim 100 de hectare si sa fie organizati in asociatiii agricole familiale, societati agricole sau comerciale sau chiar producatori agricoli individuali.
Valoarea minima a creditului pe care-l puteti lua este de 50.000 de lei, iar banca va acopera pana la 80% din valoarea cheltuielilor realizate pentru culturile agricole. In cazul BRD, aportul personal (minim 20%) poate fi ori numerar, ori in natura, prin seminte sau lucrari facute de producator.
Creditul se acorda numai in lei si poate fi contractat pe o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni. La el se poate oferi si o perioada de gratie totala (rata plus dobanda creditului) de pana la 10 luni.
Pentru credit aveti nevoie si de garantii reale la care se poate adauga si garantia Fondului de Garantare a Creditului Rural, in proportie de 50%. Imobilele puse garantie trebuie asigurate, la fel si culturile pentru care se ia creditul.
Creditul de la BRD are o dobanda compusa din Robor la o luna plus inca 2 puncte procentuale. Marti, Robor 1M era de 5,77%.
BT are un plafon de cinci ori mai mare decat BRD
La Banca Transilvania, fermierii pot lua maxim 250.000 de lei, creditorul acoperind doar 75% din valoarea cheltuielilor. Perioada maxima de contractare este de 12 luni.
Din punct de vedere al costurilor creditului, dobanda in lei pentru acest produs este de 12% pe an. Banca are si un comision de acordare de 1% si unul de gestiune aplicat lunar, de 0,1%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani