Paradoxul romanesc: economia e sleita, dar imobiliarele se scumpesc

Data publicarii: 08-03-2011 | Imobiliare


Luna februarie a venit cu o crestere mica de preturi pentru apartamente, desi starea economiei nu s-a schimbat considerabil in ultima perioada

Intr-o tara cu scaderi economice cumulate pe ultimii doi ani de aproape 10%, cu scaderi ale salariilor in sectorul bugetar de 25%, cu majorare de TVA de la 19% la 24%, cu sute de mii de firme tragand obloanele si cu o bula imobiliara la activ inainte de sosirea crizei, preturile locuintelor ar trebui sa fie ultimele care sa creasca dupa revenirea economiei.

Romania este, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca tara a Uniunii Europene, a inregistrat cumulat in ultimii ani inflatie de 14%, iar preturile locuintelor au scazut cu aproape 40%. Cu toate acestea, in ianuarie, pretul apartamentelor vechi s-a stabilizat, iar in februarie a urcat cu 0,3% fata de ianuarie.
Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB) a crescut surprinzator cu 0,1% in ultimul trimestru din 2010 fata de cel anterior, iar scaderea economica pe anul trecut a fost doar mai mica decat se estima initial, respectiv de 1,2%, fata de 2%.

A scazut de ajuns de mult pretul apartamentelor? Dupa doi ani de criza, parerile sunt impartite, iar populatia care se mai poate imprumuta asteapta noi scaderi de preturi, in vreme ce proprietarii spera ca pragul de jos a fost atins si de acum incolo vor urma cesteri.

"Pretul pe metrul patrat dintr-o tara ca Romania ar trebui sa fie nivelul salariului mediu brut", spunea in mai 2008 miliardarul Dinu Patriciu, cand profetea si colapsul pietei imobiliare romanesti. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial brut in luna decembrie 2010 a fost de 2.067 de lei, aproximativ 480 de euro. Pretul mediu al apartamentelor vechi se situeaza in luna februarie la 1.034 de euro/mp, in crestere cu 0,3% fata de ianuarie, dar cresterea survine dupa o scadere de 40% survenita in cei doi ani de criza.

La finele anului trecut, Coldwell Banker Affiliates of Romania anunta ca pretul locuintelor din Bucuresti ramane inca ridicat fata de asteptarile cererii, peste 5.000 de potentiali cumparatori asteptand scaderi ale preturilor solicitate de proprietari.

"Pretul apartamentelor ar trebui sa mai scada in acest an cu 6%", declara la finele lunii ianuarie Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. Argumentele sale sunt numarul mic de proprietati executate de banci pana acum si faptul ca creditele neperformante cresc in portofoliul bancilor.

Integral in Jurnalul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro: