Romania pierde prin neprezentare batalia pentru banii investitorilor
Data publicarii: 07-03-2011 | EconomieIn lupta pentru banii investitorilor au intrat puternic si austriecii care au un program de privatizare de 24 miliarde euro. Romania intarzie privatizarile Si in 2011, vizand doar 600 mil. euro.
Privatizarea este un subiect care a revenit puternic in prim-plan dupa ce guvernele s-au trezit ca au nevoie de bani, iar majorarea deficitelor si a datoriilor publice nu este cea mai buna solutie. Un start bun a avut Polonia, care nu a intrerupt programul de privatizare in ultimii ani. Pe urmele Poloniei vrea sa calce acum si Romania, dar si Austria. Investitorii regionali sunt insa cam aceiasi.
Ceea ce inseamna ca ne vom bate pentru aceleasi fonduri. Sigur, mai sunt si alte tari in zona care urmeaza sa privatizeze, dar principalii competitori ai Romaniei sunt Polonia si Austria deoarece vorbim de privatizari partiale, adica programe asemanatoare, si de acelasi tip de companii, majoritatea din sectorul energetic si din transport.
Campionii regionali ai privatizarilor sunt polonezii. Anul trecut, au incasat circa 6,5 miliarde euro din privatizare. Din 2007 pana in prezent, autoritatile de la VarSovia au vandut partial sau total aproximativ 400 de companii, iar programul continua, intentia statului polonez fiind de a obtine 13 miliarde de euro pana in 2013. De altfel, premierul polonez, Donald Tusk, a inclus in programul sau politic eliminarea aproape integrala a statului din economie.
Polonezii duc insa planul Si mai departe. Spre sfarSitul lunii mai, Warsaw Stock Exchange (WSE) va organiza Central and Eastern Europe IPO Summit, eveniment care iSi propune sa aduca la un loc investitorii Si companiile care au nevoie de capital. "Prin acest eveniment, companiile importante din regiune se pot familiariza cu procesul de listare la WSE, dar Si cu rolul pe care il are Depozitarul Central in acest proces", a declarat Iwona Sroka, preSedintele National Depository for Securities.
Polonia Si bursa de la VarSovia iSi consolideaza astfel rolul de centru financiar al regiunii, pozitie pentru care concureaza cu Austria Si cu Vienna Stock Exchange (VSE). Iar VarSovia a caStigat mult teren in ultimii trei ani, perioada in care a inregistrat 23 de noi emitenti, valoarea totala a acestor IPO-uri fiind de patru ori mai mare decat restul ofertelor din intreaga zona ECE.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman