Bacau: Slanic Moldova va deveni primul oras independent energetic din Romania
Data publicarii: 07-03-2011 | MediuPrimariile din Slanic Moldova si orasul german Reuth, landul Saxonia, au parafat duminica un Acord de implementare, in statiunea balneo-climaterica si turistica din judetul Bacau, a proiectului pilot "Carpati Verzi - 2012", care vizeaza realizarea in zona a unor investitii in domeniul energiei regenerabile, in valoare de 30 de milioane de euro.
"Obiectivul principal al acestui parteneriat il constituie obtinerea independentei energetice pentru Slanic Moldova pana la finele anului 2012", a declarat, duminica, pentru AGERPRES, primarul Adrian Serban.
La randul sau, deputatul social-democrat Iulian Iancu, cel care a facilitat contactul intre autoritatile din Slanic Moldova si Reuth, a precizat, pentru AGERPRES, ca acest acord, inedit pentru Romania, se constituie intr-un "exemplu, care trebuie sa devina molipsitor, pentru autoritatile locale romanesti, privind felul in care trebuie facuta administratie".
"Din cate stiu este cea mai rapida semnare de colaborare intre oficialitati din doua tari in domeniul energiei regenerabile, faptul datorandu-se atat interesului dovedit de oficialii din Slanic Moldova, oameni foarte deschisi la promovarea noului, dar si preocuparilor mediului de afaceri din Saxonia in promovarea energiilor regenerabile, domeniu in care orasul nostru are deja o experienta deosebita", a afirmat, pentru AGERPRES, Ulrich Lupart, primarul din Reuth.
Potrivit acestuia, in prezent, localitatea germana "produce, prin sisteme neconventionale, de opt ori mai multa energie decat ii este necesar pentru consumul propriu, fapt ce ii aduce venituri importante la bugetul local".
Proiectul "Carpati Verzi - 2012", a carui implementare va debuta luna viitoare si se va termina la sfarsitul anului viitor, cuprinde, in esenta, opt axe (subproiecte) si linii de dezvoltare, ce vor fi aplicate avand colaborarea atat a unor parteneri germani deja identificati in functie de specificul lucrarilor, cat si a unor firme romanesti, ce au fost de asemenea contactate pentru incheierea de contracte.
Concret, ar urma, mai intai, sa fie construita, cu asistenta unui partener din landul german Saxonia, o centrala modulara electrica geotermala, combinata cu o instalatie de incalzire pe baza de biomasa, investitii in valoare de 4 milioane de euro, o unitate de panouri solare, in valoare de 400.000 de euro, pe acoperisul noii sali de sport, care vor constitui sursa directa de energie electrica spre o flotila de electrovehicule produse de Automotive Interior World GMBH din Plauen-Neuensalz. Deoarece pentru buna lor functionare este nevoie si de artere de circulatie mai bune, urmeaza a se aloca 3 milioane de euro pentru refacerea drumurilor din zona statiunii, lucrare care va fi executa de o companie din Saxonia in colaborare cu firme din Onesti.
"Partenerii germani mi-au spus ca centrala geotermala, instalatiile solare, precum si cele de transport electric, care dispun de tehnologii de ultima generatie in domeniu, sunt cele mai adecvate pentru a obtine independenta energetica in Slanic Moldova", a spus primarul Adrian Serban.
De asemenea, urmeaza a se realiza si o instalatie de biogaz, in valoare de 12 milioane de euro, de catre o firma romaneasca, ce va beneficia, insa, de asistenta, prin transfer de tehnologie, din partea companiei Agro Fuels Consult Edderitz, din landul Saxonia-Anhalt.
Statiunea Slanic Moldova ar urma sa aiba, pana la finele lui 2012, si un "Wind Park" compus din centrale eoliene in valoare de 8 milioane de euro, care va fi construit de firma germana Doblen EST din Saxonia.
Acordul mai prevede ca germanii vor oferi si servicii de proiectare in constructii si protectia mediului, in valoare de 1,1 milioane de euro, prin filiala Plauen/Vogtland a companiei Ingenieurburo Froelich & Sporbeck Munchen, dar si management de proiect, in valoare 1,25 milioane de euro, prin intermediul firmelor ERK si ECPC.
"Ne-am propus, impreuna cu oficialitatile din orasul german Reuth, sa facem pana la finele lui 2012 din Slanic Moldova primul oras verde din Romania", a mai spus primarul Adrian Serban.
Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii