Cum e sa faci bani din 'certificatele foamei'
Data publicarii: 04-03-2011 | Finante-Banci
Presiunea enorma de scumpire a combustibililor si alimentelor, alimentata de dezvoltarea consumului pe pietele gigant din China si India dar si de inundatia de bani ieftini creata de marile banci centrale, i-a incurajat pe bancheri sa construiasca produse sofisticate prin care investitorii pot sa profite de fluctuatiile cotatiilor de pe bursele internationale.
Preturile la petrol, grau sau porbum aproape s-au dublat fata de nivelurile la care se aflau in vara trecuta si sunt acum aproape de maximele istorice atinse in vara lui 2008.
"Este bine ca investitorul sa aiba o viziune destul de clara asupra activului respectiv. Investitiile in instrumente care au la baza active de tipul soft commodities (cum sunt graul sau porumbul - n .red.) pot sa aiba un grad de risc diferit. Atunci cand capitalul este garantat, din cauza costurilor suplimentare, si scadentele sunt destul de lungi, de doi-trei ani. Astfel, investitorii nu pot fi din mass market", spune Razvan Furtuna, seful departamentului de vanzari in cadrul directiei Piete Financiare din BCR.
Cele mai simple produse sunt depozitele structurate, al caror randament nu este fix, ca la produsele clasice, ci reprezinta o fractie din variatia unui indice. Spre exemplu, cine pariaza pe scumpirea graului, poate plasa intr-un depozit care sa ii aduca 80% din variatia pretului pe o anumita bursa, intr-o perioada de timp. Daca pretul creste cu 10%, clientul primeste o dobanda de 8%. Riscul este ca, in cazul in care pretul creste foarte putin, sau scade, sa incaseze o dobanda foarte mica sau chiar zero. In acest caz capitalul - suma investita initial - este garantat.
Banca vinde deja clientilor de la Bucuresti depozite structurate si certificate care au randamentul legat de evolutia cotatiilor la aur sau petrol si pregateste o emisiune de obligatiuni cu cotatiile legate de cotatiile la produse agricole.
Si Volksbank Investments, bratul de investitii financiare al grupului austriac Volksbank AG, care detine a opta banca locala, cauta la Bucuresti clienti interesati de investitii in produse structurate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii