Euro ar putea creste inainte de reuniunea BCE
Data publicarii: 03-03-2011 | Finante-BanciEvolutia euro/dolar arata o stabilitate a ratei de schimb la valoarea de 1,3860, stabilitate care ar putea fi afectata pana joi dupa amiaza, cand are loc sedinta Consiliului Guvernatorilor BCE, se arata intr-un comentariu publicat miercuri in Le Figaro.
Moneda unica pare sa devina o valoare de refugiu, desi aceasta tendinta este amenintata de criza datoriilor suverane. Escaladarea tensiunilor in tarile arabe a propulsat pretul petrolului, dand motive de stres investitorilor, care se pun la adapostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este cautat asiduu pe piete in momentele de incertitudine, a atins un varf istoric de 1.435 de dolari uncia.
Francul elvetian, acelasi tip de investitie sigura, s-a apreciat atat fata de dolar, care valoreaza 0,9280 franci elvetieni, cat si fata de moneda europeana, care se vinde acum cu 1,2785 franci elvetieni, relateaza Le Figaro.
In ceea ce priveste dolarul, datele sunt diferite. Moneda americana pare sa-si fi pierdut, de cateva saptamani, statutul sau de valoare de refugiu. Totusi, cand seful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, declara ca economia mondiala este in pericol, dolarul reactioneaza pozitiv. Asa s-a intamplat si marti seara, cand presedintele Fed a spus ca "o crestere continua a preturilor materiilor prime va frana cresterea economica si va afecta stabilitatea preturilor". Dupa aceasta declaratie, dolarul s-a apreciat.
In afara acestor momente, devenite exceptionale, dolarul este orientat, global, spre o tendinta descendenta. Incepand cu 24 ianuarie, data la care s-au declansat protestele din Egipt, dolarul a pierdut teren fata de toate valutele importante (in afara de dolarul neozeelandez).
Sansele ca euro sa devina moneda de rezerva sunt totusi mici, din moment ce cresterea valutei se explica prin faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) are tendinta de a majora dobanda-cheie mai rapid decat Fed, care estimeaza ca riscul de inflatie este "redus" in Statele Unite.
In Europa, preturile au crescut (+2,4% in luna februarie) iar Banca Centrala Europeana si-a fixat ca obiectiv o inflatie sub 2%. Pentru a-si atinge telul, BCE trebuie sa opteze pentru o crestere a dobanzii de politica monetara.
Timp de 11 ore, miercuri, un euro s-a tranzactionat cu aproape 1,38 dolari, foarte aproape de maximul anual de 1,3862. Daca dobanda-cheie, mentinuta la 1% din mai 2009, nu va fi crescuta in urma sedintei de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, acest lucru s-ar putea intampla oricum pana la vara, potrivit analistilor citati de Le Figaro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani