Cum a urcat CEC pana pe locul 3 in sistemul bancar
Data publicarii: 02-03-2011 | Finante-Banci
Ultima banca importanta detinuta de stat in Romania a avut o evolutie fulminanta si in 2010 si se afla aproape la egalitate cu detinatoarea locului 3 in sistemul bancar, Raiffeisen Bank.
Activele administrate de CEC, singura banca importanta de-tinuta de stat, au sporit cu 4,2% in 2010, potrivit rezultatelor financiare oficiale. CEC se apropie astfel de locul 3 in sistemul bancar local cu active totale de aproximativ 21,7 miliarde de lei, nivel aproape similar cu Raiffeisen Bank. Cota de piata a celor doua banci este de aproximativ 6,4%. CEC nu a neglijat insa nici profitul, obtinand unul dintre cele mai bune rezultate din Romania din acest punct de vedere. Castigurile bancii au crescut cu 30,16% anul trecut, pana la 65,13 milioane de lei.
CEC nu sta degeaba. Venituri din dobanzi, in crestere
CEC se remarca si din punctul de vedere al veniturilor obtinute din dobanzi. Acestea au urcat anul trecut cu peste 24% fata de 2009, adica de doua ori mai mult decat veniturile ocupantei locului 2 in sistemul bancar, BRD. Prin comparatie, veniturile din dobanzi ale liderului BCR au scazut pe ansamblul anului 2010. Pe de alta parte, CEC a obtinut anul trecut venituri injumatatite din comisioane.
In ciuda cresterii cu 8,6% a provizioanelor, CEC ramane una dintre cele mai sigure banci din sistemul bancar romanesc, cu o rata a solvabilitatii de 17,6%, semnificativ mai mare decat limita minima impusa de Banca Nationala, adica 10%. Un alt indicator care arata ca CEC nu a stat degeaba in 2010 este rata de acoperire a creditelor cu depozite constituite de clienti, indicator care anul trecut a fost de 63,77%, nivel confortabil, dar mai mic decat in 2009.
Trei ani de crestere. Nu mai vor privatizare
In 2007, cand la conducerea CEC Bank a venit Radu Gratian Ghetea, pana atunci presedinte al Alpha Bank, ultima banca de stat ocupa locul 8 in sistemul bancar cu o cota de piata de aproximativ 4% (fata de 6,3% in prezent) si active de sub 3 miliarde de euro (fata de peste 5 miliarde de euro in prezent). In acea perioada se punea serios problema redeschiderii procesului de privatizare al CEC dupa operatiunea esuata din 2006. Intre timp lucrurile s-au schimbat radical.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani