Evaluarile, o piata de 10 milioane de euro in 2006

Data publicarii: 13-09-2006
Desi activeaza pe o piata relativ mica, evaluatorii "jongleaza" cu afaceri de sute de milioane de euro, companiile din portofoliu activand pe cele mai diversificate segmente, de la cel alimentar sau bancar si pana la cel petrolier, titreaza Adevarul. Ca este vorba despre personalul unei firme, despre apartamentul  situat la periferia orasului ori de actiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piata. Aici intervine evaluatorul - o meserie practicata in Romania de aproximativ sase mii de persoane, din care doar o treime lucreaza la foc continuu. Chiar si cu un numar relativ mic de specialisti, multi tineri, piata evaluarilor independente va atinge in 2006 nivelul de noua milioane de euro. Evaluarile interne ale bancilor vin sa completeze aceasta piata cu inca un milion de euro pana la sfarsitul anului, ajungand la zece milioane de euro.

Inceputa timid in primii ani de dupa '89 prin evaluarea activelor companiilor scoase la privatizare, activitatea de evaluare a cunoscut un boom in ultimii ani, mai ales ca urmare a cresterii pietei de creditare, in stransa legatura cu evaluarea proprietatilor imobiliare.

"Este firesc astfel ca cei mai numerosi clienti aflati in portofoliul companiilor romanesti de evaluare sa fie bancile", explica Adrian Vascu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Institutiile financiare reprezinta cel putin 80% din numarul total al clientilor, cu o contributie de 60% la cifra de afaceri a pietei.
Practic, bani se scot din orice, pentru ca unde exista valoare se poate vorbi automat despre evaluare, spun jucatorii de pe piata de profil. Un evaluator poate incasa intre 100 de euro si 50.000 de euro, in functie de specificul si complexitatea proiectului.

Astfel, pentru stabilirea valorii unui banal apartament, specialistul percepe un tarif de 90-100 de euro, pe cand evaluarea unei companii poate fi taxata cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 50.000 de euro, sau chiar mai mult. Onorariul unui astfel de specialist, insa, nu reprezinta niciodata un procentaj din proiectul evaluat.

Business-ul anului: delistarea de la Bursa

Anul acesta, segmentul evaluarilor de afaceri a cunoscut o crestere deosebita, influentata de numarul mare de delistari de la Bursa, care au avut loc la inceputul anului.

"Multe companii au dorit sa se retraga, insa pentru aceasta era nevoie de stabilirea valorii actiunii, in vederea rascumpararii", explica Adrian Vascu. Sfarsitul acestui an va fi dominat de evaluarile din segmentul corporativ, avand in vedere obligativitatea companiilor cotate la Bursa de a-si retrata situatiile financiare in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, spune Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Evaluatorii bancilor dispar de la anul

Din 2007, bancile nu vor mai putea sa realizeze evaluari pentru clientii proprii, ci vor trebui sa externalizeze aceste servicii. "Externalizarea va duce la cresterea ratingului bancilor, dar si a calitatii serviciilor oferite de catre institutiile financiare", este de parere Adrian Crivii. Specialistul estimeaza o scadere a comisioanelor bancare aferente creditelor, prin renuntarea la evaluarile interne. Daca se tine cont de valoarea de un milion de euro a pietei evaluarilor interne, suma ar trebui sa se regaseasca din 2007 in contractele evaluatorilor independenti.

Adevarul


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: