Comisia de privatizare a CEC a primit raportul de audit financiar
Data publicarii: 13-09-2006Termenul limita pentru depunerea ofertelor finale pentru cumpararea CEC a fost stabilit initial pe 31 august 2006. Comisia de privatizare a anuntat inainte de expirarea acestui termen ca procedura va fi amanata pentru ca cei doi finalisti au solicitat realizarea unui audit conform standardelor internationale asupra rezultatelor financiare ale bancii pe primele sase luni din 2006.
"Termenele si forma finala a contractului de vanzare vor fi stabilite prin negocierile care vor avea loc intre Comisia de privatizare si cei doi ofertanti, noi ne-am indeplinit toate obligatiile care ne reveneau", a declarat Eugen Radulescu.
Comisia de privatizare a CEC s-a intrunit, tot marti, pentru a decide pasii urmatori pentru privatizarea bancii. In scurt timp va fi definitivata si forma finala a contractului de vanzare a pachetului majoritar, de 69,9% din actiunile bancii, care va trebui aprobat de Guvern. Cei doi ofertanti vor putea depune ofertele finale in termen de opt zile de la primirea formei finale a contractului de privatizare.
"Raportul final al auditului KPMG a fost aprobat in Consiliul de Administratie al bancii, in varianta in limba engleza si l-am trimis astazi (ieri - n.r.) catre Comisia de privatizare", a spus presedintele CEC. Potrivit acestuia, singurele diferente care apar in raportul de audit sunt legate provizioanele pentru creditele acordate de banca. "Sunt diferente minore care apar pentru ca standardele internationale de raportare financiara - IFRS difera de standardele de raportare romanesti. Practic, la un portofoliu total de credite de 2,5 miliarde lei exista un nivel al provizioanelor cu 60.000 lei in plus fata de raportarile noastre. Pot spune ca nu exista, practic, diferente notabile, nici macar in ceea ce priveste profitul bancii raportat de noi pe primele sase luni, de 20 milioane lei," a mai spus presedintele CEC.
In opinia sa, raportul de audit al KPMG confirma faptul ca CEC este o banca care inregistreaza profit in fiecare luna si care are posibilitatea de a-si majora cota de piata. "Cel mai mic pret pe care il poate obtine statul din privatizare este de 500 milioane euro. Am inteles ca una dintre ofertele avansate este chiar superioara acestei valori, vom vedea care va fi pretul final, dar sub aceasta valoare nici nu se discuta", considera Eugen Radulescu. Potrivit acestuia, pretul final pentru CEC ar putea fi mai mare de 500 milioane euro pentru ca potentialii cumparatori vor plati o prima pentru intrarea pe piata romaneasca, exact ca in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane si al altor banci din regiune. "CEC are acum o cota de piata de 4,2%, dar ar putea sa creasca foarte mult datorita noilor activitati pe care le-am dezvoltat, inclusiv prin intrarea pe piata cardurilor si a creditelor ipotecare, ceea ce inseamna ca pretul final poate fi mult mai mare", spune presedintele CEC.
Evaluarea CEC va trebui sa tina cont si de evolutia pietei imobiliare, unde preturile au explodat. "Valoarea CEC nu este insa influentata foarte mult de ultimele tranzactii cu cele cinci sedii pe care le-am vandut pentru 1,7 milioane lei, cred ca s-a exagerat foarte mult aici. Conteaza rezultatele foarte bune pe care le-am obtinut in acest an", a mai spus Radulescu.
Profitul brut al CEC a depasit 31 milioane lei (8,8 milioane euro) pe primele opt luni din 2006, de opt ori mai mare decat profitul obtinut in intreg anul 2005, de 4,3 milioane lei (1 milion euro), a spus Radulescu.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman