FMI: Evolutia creditului pentru persoane fizice in tarile emergente trebuie incurajata
Data publicarii: 13-09-2006
Pe de alta parte, inflatia scazuta corelata cu majorarea produsului intern brut (PIB) au stimulat cererea pentru credite si o alimenteaza in speranta unor venituri ulterioare mai mari.
Raportul dintre creditul pentru persoane fizice si produsul intern brut este in medie de 18% pentru economiile emergente, dar variaza in cadrul acestora de la 3% la 64%, cu tarile din Asia situate pe primele locuri. La sfarsitul anului 2005, Romania avea credite de retail sub 10% din PIB, doar Rusia avand o rata de penetrare financiara mai scazuta.
Analiza FMI mai noteaza ca majoritatea creditelor ipotecare sunt in valuta, iar cele pentru nevoi personale sunt in moneda nationala. Nivelul imprumuturilor in valuta este sensibil mai ridicat in Romania, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Polonia, conform FMI.
Romania a avut, intre economiile emergente din Europa, in anii 2000-2005, cea mai ridicata rata de crestere anuala a creditului pentru persoane fizice, de aproape 100%. De asemenea, Romania se situa la sfarsitul anului 2005, pe primul loc intre tarile din Europa de Est, in ceea ce priveste proportia a creditelor in valuta in totalul creditelor acordate, cu un nivel de peste 40%.
Potrivit raportului FMI, cresterea rapida a imprumuturilor are un efect direct asupra adancirii deficitului de cont curent, iar Romania este un exemplu pentru aceasta tendinta. Fondul citeaza o analiza conform careia in Romania si Bulgaria un punct procentual in plus in raportul dintre credit si produsul intern brut conduce la o deteriorare a balantei comerciale cuprinsa intre 0,4%-07% din PIB. Expansiunea creditarii poate conduce la o inflatie a activelor, care poate stimula implicit imprumuturile printr-o valoare mai mare a garantiilor, ceea ce poate pune probleme serioase in cazul unui declin al valorii proprietatilor.
Pentru a preveni eventualele crize cauzate de evolutia rapida a creditului, Fondul recomanda aplicarea unor reglementari prudentiale, imbunatatirea cadrului legal, imbunatatirea bazelor de date pentru a se putea monitoriza situatia atat la nivel individual cat si agregat.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii