BCR rupe actele aditionale acceptate tacit la credite
Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-BanciBCR, cea mai mare banca locala dupa active, a hotarat sa anuleze actele aditionale izvorate din Ordonanta 50 pentru modificarea contractelor de credit incheiate pana in iunie 2010, dar care au intrat in vigoare fara sa fie semnate de catre clienti.
Acestia vor reveni la dobanda de referinta interna a bancii, care va fi insa revizuita la fiecare sase luni in functie de fluctuatiile indicilor pietei monetare (Robor sau Euribor).
"Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii contractului", au declarat reprezentantii bancii.
Clientii spuneau la momentul respectiv ca bancile le impun marje de dobanda prea mari, in timp ce bancherii sustineau ca ordonanta nu vizeaza ieftinirea imprumuturilor, ci doar transparentizarea conditiilor de cost.
In trecut, bancile au practicat dobanzi de referinta mult peste indicatorii pietei monetare pentru a afisa marje de dobanda cat mai mici. Odata cu trecerea la indicatori transparenti aceste marje au crescut astfel incat costul total al creditului sa ramana neschimbat.
In cazul BCR, prin revenirea la indicatorul de referinta intern, marja de dobanda ramane cea prevazuta in contractele initiale. Totodata, valoarea totala a comisioanelor ramane neschimbata fata de momentul iunie 2010, "taxa de urmarire risc", interzisa de Ordonanta 50, fiind inclusa in comisionul lunar de administrare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman