BCR rupe actele aditionale acceptate tacit la credite
Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-BanciBCR, cea mai mare banca locala dupa active, a hotarat sa anuleze actele aditionale izvorate din Ordonanta 50 pentru modificarea contractelor de credit incheiate pana in iunie 2010, dar care au intrat in vigoare fara sa fie semnate de catre clienti.
Acestia vor reveni la dobanda de referinta interna a bancii, care va fi insa revizuita la fiecare sase luni in functie de fluctuatiile indicilor pietei monetare (Robor sau Euribor).
"Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii contractului", au declarat reprezentantii bancii.
Clientii spuneau la momentul respectiv ca bancile le impun marje de dobanda prea mari, in timp ce bancherii sustineau ca ordonanta nu vizeaza ieftinirea imprumuturilor, ci doar transparentizarea conditiilor de cost.
In trecut, bancile au practicat dobanzi de referinta mult peste indicatorii pietei monetare pentru a afisa marje de dobanda cat mai mici. Odata cu trecerea la indicatori transparenti aceste marje au crescut astfel incat costul total al creditului sa ramana neschimbat.
In cazul BCR, prin revenirea la indicatorul de referinta intern, marja de dobanda ramane cea prevazuta in contractele initiale. Totodata, valoarea totala a comisioanelor ramane neschimbata fata de momentul iunie 2010, "taxa de urmarire risc", interzisa de Ordonanta 50, fiind inclusa in comisionul lunar de administrare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii