Pentru ce suma iti asiguri casa?
Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-BanciApartamentele ar trebui asigurate la valoarea de piata, iar casele si vilele, la o suma egala cu cea necesara pentru ridicarea unei constructii identice.
Pentru ce suma iti asiguri casa? Raspunsul este complex si ia in calcul tipul locuintei. In principiu, reprezentantii asiguratorilor cad de acord asupra faptului ca la apartamente asigurarea trebuie incheiata la un nivel similar cu valoarea de piata, iar constructiile ridicate pe pamant, pentru o suma care acopera costul reconstructiei lor.
"Locuintele din blocuri trebuie asigurate la valoarea de piata, iar casele la valoarea de reconstructie, declara directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea.
AceeaSi recomandare este facuta Si de preSedintele Uniunii Na-tionale a Societatilor de Intermediere Si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
"Nu ar trebui luat in calcul terenul", adauga Andriescu, facand referire la asigurarile cumparate pentru case Si vile. Motivul este lesne de inteles: indiferent care din riscurile asigurate prin polita s-ar produce, proprietarul nu pierde terenul, ci numai constructia ridicata pe acesta. Valoarea de reconstructie a unei cladiri este egala cu suma necesara pentru ridicare unui alt imobil identic.
Casele Si vilele mai pot fi asigurate Si la valoarea reala, care este determinata, de obicei, prin deducerea uzurii din valoarea de nou a constructiei.
Pentru apartamente, suma asigurata se determina in functie de valoarea de piata, deoarece numai prin incasarea unei despagubiri la acest nivel proprietarii pot fi siguri ca vor reuSi sa inlocuiasca proprietatea devastata in urma producerii unui risc catastrofic, precum un cutremur.
Daca apartamentul ar fi asigurat la valoarea de reconstructie Si proprietarul ar fi despagubit cu aceasta suma in cazul distrugerii locuintei, lui i-ar fi imposibil sa-Si reconstruiasca apartamentul de la etajul Sapte (de exemplu), daca etajul Sase nu ar mai exista. Suplimentar, printre asiguratori exista Si opinia ca proprietarii de apartamente ar trebui sa asigure Si cota indiviza din suprafetele comune ale imobilului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii