Pentru ce suma iti asiguri casa?
Data publicarii: Astazi, 21-02-2011 | Finante-BanciApartamentele ar trebui asigurate la valoarea de piata, iar casele si vilele, la o suma egala cu cea necesara pentru ridicarea unei constructii identice.
Pentru ce suma iti asiguri casa? Raspunsul este complex si ia in calcul tipul locuintei. In principiu, reprezentantii asiguratorilor cad de acord asupra faptului ca la apartamente asigurarea trebuie incheiata la un nivel similar cu valoarea de piata, iar constructiile ridicate pe pamant, pentru o suma care acopera costul reconstructiei lor.
"Locuintele din blocuri trebuie asigurate la valoarea de piata, iar casele la valoarea de reconstructie, declara directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea.
AceeaSi recomandare este facuta Si de preSedintele Uniunii Na-tionale a Societatilor de Intermediere Si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
"Nu ar trebui luat in calcul terenul", adauga Andriescu, facand referire la asigurarile cumparate pentru case Si vile. Motivul este lesne de inteles: indiferent care din riscurile asigurate prin polita s-ar produce, proprietarul nu pierde terenul, ci numai constructia ridicata pe acesta. Valoarea de reconstructie a unei cladiri este egala cu suma necesara pentru ridicare unui alt imobil identic.
Casele Si vilele mai pot fi asigurate Si la valoarea reala, care este determinata, de obicei, prin deducerea uzurii din valoarea de nou a constructiei.
Pentru apartamente, suma asigurata se determina in functie de valoarea de piata, deoarece numai prin incasarea unei despagubiri la acest nivel proprietarii pot fi siguri ca vor reuSi sa inlocuiasca proprietatea devastata in urma producerii unui risc catastrofic, precum un cutremur.
Daca apartamentul ar fi asigurat la valoarea de reconstructie Si proprietarul ar fi despagubit cu aceasta suma in cazul distrugerii locuintei, lui i-ar fi imposibil sa-Si reconstruiasca apartamentul de la etajul Sapte (de exemplu), daca etajul Sase nu ar mai exista. Suplimentar, printre asiguratori exista Si opinia ca proprietarii de apartamente ar trebui sa asigure Si cota indiviza din suprafetele comune ale imobilului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului