BNR bate patru replici ale unor monede romane
Data publicarii: 12-09-2006(1) Replica dupa un denar din argint emis de imparatul Traian in anul 107 d.Hr. are urmatoarele caracteristici:
•metal: argint;
•titlu: 999/1000;
•forma: neregulat rotunda;
•greutate: 3,36 grame;
•diametru: 20 mm;
•tiraj: 500 exemplare.
Aversul prezinta, in centru, portretul privind spre dreapta, incununat cu lauri, al imparatului Traian, la exterior textul "IMP TRAIANO AVG GER DAC P M TR P" care semnifica IMPERATOR TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PONTIFEX MAXIMUS TRIBUNICIA POTESTATE, adica Imparatul Traian Augustus cuceritor al Germaniei si al Daciei, Mare Preot si Tribun.
Reversul contine, in centru, Fluviul Danubius (Dunarea) personificat in chip de barbat batran cu bustul gol, asezat pe o parte, pe un pat de pietre, privind spre stanga lui, tinand mana dreapta pe prova unei nave. La exterior, textul circular "COS V P P S P Q R OPTIMO PRINC", iar sub imagine, textul "DANVVIVS" care semnifica CONSUL V PATER PATRIAE SENATUS POPULUSQUE ROMANUS OPTIMO PRINCIPI, adica Consul pentru a V-a oara, Parintele Patriei, Senatul si Poporul Roman celui mai bun Principe, Danubius.
(2) Replica dupa un sestert din bronz emis de imparatul Traian intre anii 112 si 114 d.Hr. are urmatoarele caracteristici:
•metal: tombac cuprat;
•forma: neregulat rotunda;
•greutate: 24 grame;
•diametru: 33 mm;
•tiraj: 500 exemplare.
Aversul prezinta, in centru, portretul privind spre dreapta, incununat cu lauri, al imparatului Traian, la exterior textul "IMP CAES NERVAE TRAIANO AVG GER DAC P M TR P COS VI P P", care semnifica IMPERATOR CEZAR NERVA TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PONTIFEX MAXIMUS TRIBUNICIA POTESTATE CONSUL VI PATER PATRIAE, adica Imparatul Cezar Nerva Traian Augustus cuceritor al Germaniei si al Daciei, Mare Preot, Tribun, Consul pentru a VI-a oara, Parintele Patriei.
Reversul contine, in centru, Dacia personificata ca o femeie ce poarta o rochie drapata, sezand pe un soclu de pietre si tinand in mana stanga stindardul roman al provinciei; in dreapta ei doi copii, unul avand in mana un ciorchine de struguri si celalalt un snop de spice; la exterior, textul circular "DACIA AV / GVST", iar sub imagine, textul "PROVINCIA S C" care semnifica PROVINCIA DACIA AUGUSTA SENATUS CONSULTUS, adica Provincia Dacia Augusta [moneda emisa] cu Aprobarea Senatului.
(3) Replica dupa un aureus - piesa din aur emisa de imparatul Traian intre anii 112 si 117 d.Hr. are urmatoarele caracteristici:
•metal: aur;
•titlu: 999/1000;
•forma: neregulat rotunda;
•greutate: 7,243 grame;
•diametru: 20 mm;
•tiraj: 250 exemplare.
Aversul prezinta, in centru, portretul privind spre dreapta, incununat cu lauri, al imparatului Traian, la exterior textul "IMP TRAIANO AVG GER DAC P M TR P COS VI P P" care semnifica IMPERATOR TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS DACICUS PONTIFEX MAXIMUS TRIBUNICIA POTESTATE CONSUL VI PATER PATRIAE, adica Imparatul Traian Augustus cuceritor al Germaniei si al Daciei, Mare Preot, Tribun, Consul pentru a VI-a oara, Parintele Patriei.
Reversul contine, in centru, columna lui Traian de la Roma, cu doi vulturi la baza si statuia imparatului in varf, la exterior textul "S P Q R OPTI / MO PRINCIPI", care semnifica SENATUS POPULUSQUE ROMANUS OPTIMO PRINCIPI, adica Senatul si Poporul Roman celui mai bun Principe.
(4) Replica dupa un aureus - piesa din aur emisa de imparatul Hadrian intre anii 125 si 128 d.Hr. are urmatoarele caracteristici:
•metal: aur;
•titlu: 999/1000;
•forma: neregulat rotunda;
•greutate: 7,38 grame;
•diametru: 20 mm;
•tiraj: 250 exemplare.
Aversul prezinta, in centru, portretul privind spre dreapta, incununat cu lauri, al imparatului Hadrian, la exterior textul "HADRIANUS AUGUSTUS".
Reversul contine, in centru, lupoaica si gemenii Romulus si Remus, sus si jos textul "COS III", care semnifica CONSUL III, adica Consul pentru a III-a oara.
Fiecare replica, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba franceza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice. Replicile vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac va fi inscriptionata sigla BNR.
Grafica replicilor este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infractiune si se pedepseste conform legii.
Lansarea in circuitul numismatic a replicilor dupa monede romane antice, emise ulterior cuceririi Daciei de catre imparatul Traian, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman