In agricultura romaneasca mai cred doar strainii
Data publicarii: 17-02-2011 | DiverseFermele de dimensiuni mici, ce abunda in peisajul autohton, subventiile reduse si randamentul scazut sunt marile probleme ale agriculturii, cu efecte directe in preturile alimentelor.
Dupa pretul petrolului si al carburantilor, pretul alimentelor este cel mai important subiect al inceputului de an. Seceta si incendiile din Rusia, inundatiile din Australia sau cultivarea terenurilor agricole pentru cereale utilizate in industrie sunt motivele pentru care alimentele s-au scumpit peste tot in lume.
Cu toate acestea, este greu de crezut ca ineficienta agriculturii romaneSti poate fi pusa pe seama evenimentelor externe. Iar ineficienta se traduce prin produse mai scumpe, deoarece una e sa obtii, la aceleaSi costuri, o tona de cereale la hectar Si alta, trei tone. Conform datelor NaanDanJain Romania (NDJ), 85% din suprafata cultivabila a tarii este impartita in ferme de mici dimensiuni, de unu pana la cinci hectare.
Irigatiile sunt aproape inexistente
Date fiind evolutiile climaterice, principala cauza a creSterii preturilor pe pietele internationale in ultimele Sase luni, ne punem intrebarea cum va fi 2011. "Nu putem spune cum va fi anul in curs decat dupa ce trecem peste sezonul agricol din emisfera nordica, adica pe la jumatatea anului", spune Martin Schuldt, director general al Cargill Romania.
Deocamdata, cel putin, 2011 pare a fi bun pentru culturile agricole. Eficienta insa se masoara Si in irigatii. "In Romania, conform datelor oficiale, exista 2,96 milioane hectare neirigate, comparativ cu 300.000 de hectare irigate (scriptic)", spune Ileana Stanciu, director general al NaanDanJain, furnizor de sisteme de irigatii. Situatia este chiar mai grava decat pare. "Anul trecut, s-au irigat 70.000 de hectare, in conditiile in care in 2009 suprafata era de 600.000 de hectare", sustine Viorel Nica, preSedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii in Romania (LUAIR). Nivelul irigatiilor a scazut drastic deoarece anul trecut a fost eliminata subventia pentru energia electrica utilizata in domeniu, iar acum agricultorii platesc pretul de furnizor, dublu fata de cel al producatorului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des