Topul majorarilor de preturi in ianuarie!
Data publicarii: 15-02-2011 | ActualitateInflatia anuala a coborat de la 7,96% in decembrie la 6,99% in ianuarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibili, energie termica, carti, reviste si ziare, potrivit datelor INS.
Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari majorari de preturi pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele "legume si conserve de legume" (5,6%), "fructe si conserve din fructe" (2,22%) si "ulei, slanina, grasimi" (1,33%). Pe componente, se observa scumpirea cartofilor in ianuarie cu peste 6% fata de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% si a zaharului cu 2%.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, au avut loc cresteri de preturi la combustibili, care detin si o pondere importanta si in cosul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodata, preturile "produselor cultural-sportive" au urcat in ianuarie cu 2,17% fata de decembrie, pe fondul scumpirii cartilor, revistelor si ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
Tarifele serviciilor au ramas in ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variatii de peste 1% fiind inregistrate doar la transportul urban (+1,06%) si la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).
Incepand din luna ianuarie 2011 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2009.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii