Topul majorarilor de preturi in ianuarie!
Data publicarii: Astazi, 15-02-2011 | ActualitateInflatia anuala a coborat de la 7,96% in decembrie la 6,99% in ianuarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibili, energie termica, carti, reviste si ziare, potrivit datelor INS.
Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari majorari de preturi pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele "legume si conserve de legume" (5,6%), "fructe si conserve din fructe" (2,22%) si "ulei, slanina, grasimi" (1,33%). Pe componente, se observa scumpirea cartofilor in ianuarie cu peste 6% fata de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% si a zaharului cu 2%.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, au avut loc cresteri de preturi la combustibili, care detin si o pondere importanta si in cosul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodata, preturile "produselor cultural-sportive" au urcat in ianuarie cu 2,17% fata de decembrie, pe fondul scumpirii cartilor, revistelor si ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
Tarifele serviciilor au ramas in ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variatii de peste 1% fiind inregistrate doar la transportul urban (+1,06%) si la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).
Incepand din luna ianuarie 2011 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2009.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice