Directorul FMI propune o moneda globala
Data publicarii: 11-02-2011 | International
FMI-ul vede ca solutie a problemelor financiare utilizarea extinsa a unei monede globale - DST-ul -, precizand totodata ca se impune o crestere a rolului ocupat de moneda chineza in relatiile economice internationale; in SUA, somajul a inregistrat o scadere, trimitand un val de optimism in pietele financiare internationale.
Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, sugereaza ca existenta unei monede globale care sa inlature dominatia dolarului american ar putea ajuta la inlaturarea instabilitatii financiare in viitor.
Intr-un discurs tinut la Washington, Strauss-Kahn a argumentat ca rezervele pe care tarile membre le mentin in fond ar putea fi folosite, in locul dolarilor americani, pentru a evalua comertul international. Asa numitele drepturi speciale de tragere (DST) ar ptuea fi o buna alternativa pentru dolarul american in rezervele valutare ale bancilor centrale, considera Strauss-Kahn, citat de The Guardian.
"Utilizarea DST-ului pentru comertul international si pentru denominarea activelor financiare ar putea reprezenta un excelent tampon fata de volatilitatea ratelor de schimb valutar", a explicat Strauss-Kahn, in vreme ce "emiterea de bonduri denominate in DST ar putea institui o noua clasa de active financiare".
FMI-ul a publicat un proiect care sustine afirmatiile lui Strauss-Kahn, invitand economistii de varf la discutii cu privire la viitorul sistemului financiar international.
FMI solicita un mai mare rol pentru yuanul chinezesc
Pana la implementarea unei monede globale, Strauss-Kahn a vorbit si despre importanta sporirii rolului pe care il are moneda chinezeasca in comertul global. Adaugarea unor monede ale economiilor emergente, cum este cazul yuanului, in cosul de valute de referinta, ar aduce mai multa stabilitate sistemului global.
Strauss-Kahn a avertizat ca fara unele ajustari aduse sistemului monetar global, se pun premizele urmatoarei crize, in conditiile in care dezechilibrele globale se maresc permanent si totodata cresc presiunile ratelor de schimb, noteaza Reuters.
Principala problema legata de yuan insa este faptul ca acesta nu se tranzactioneaza liber pe pietele financiare iar pietele chinezesti sunt in marea lor majoritate inchise. Beijingul incurajeaza un program pilot prin care incearca extinderea utilizarii yuanului in tranzactiile din afara granitelor, in incercarea de a creste importanta regionala si globala a propriei monede.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani