Sumele mari absorbite de Finante scumpesc leii pe piata monetara
Data publicarii: 09-02-2011 | Finante-BanciDobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt pe piata interbancara au sarit ieri cu mai bine de un punct, mutandu-se de pe palierul de 3% pe cel de 5% pe an, ceea ce arata ca excesul de lichiditati acumulat in partea a doua a anului trecut incepe sa se epuizeze.
Dealerii spun ca imprumuturile agresive facute de Ministerul Finantelor de la inceputul acestui an si platile trimestriale de taxe si impozite catre buget de la sfarsitul lui ianuarie au absorbit toti leii care balteau pe piata pana de curand.
"Totul a plecat de la platile mari catre buget de la sfarsitul lui ianuarie. Bancile au sperat ca pot sa stea short pe rezerva (sa amane constituirea rezervelor minime spre sfarsitul perioadei - n. red.), dar banii nu se intorc atat de repede de la Finante. Momentan poate sa fie un usor deficit de lichiditati pe piata, iar lumea se obisnuise din august sa fie exces tot timpul", a comentat dealerul unei banci locale.
Actuala perioada de constituire a rezervelor a inceput pe 24 ianuarie si se incheie pe 23 februarie. Pe parcursul lunii fiecare banca trebuie sa acumuleze o anumita suma, stabilita in functie de volumul sumelor imprumutate. Trezorierii pot stabili astfel diferite tactici pe parcursul lunii, fluctuand sumele mentinute in contul de la BNR fata de media zilnica necesara.
Volumul platilor catre buget nu este cunoscut. In ianuarie, Trezoreria a imprumutat aproape 7 miliarde de lei, fata de 4,6 mld. lei, cat isi planificase. In prima saptamana din februarie statul a mai absorbit 2,8 mld. lei, aproape cat isi propusese. Pentru intreaga luna, planurile de emisiuni totalizeaza 5,4 mld. lei. "Finantele au tras multi bani de la inceputul anului, iar planurile de emisiune sunt importante", a comentat dealerul unei alte banci locale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice