Gaura data de chiriasii neinregistrati la Fisc: 30 mil. euro
Data publicarii: 08-02-2011 | DiverseANAF nu are informatii despre numarul apartamentelor inchiriate in Bucuresti "cu acte in regula", in timp ce sute de proprietari scot in fiecare zi la inchiriat locuinte pentru care nu incheie niciun fel de contract.
"As fi interesat de apartamentul cu doua camere din Militari, de la Apusului. Vreau sa il inchiriez, dar am nevoie de contract." "Proprietarul nu face contract nici macar daca plateste chiriasul impozitul. A mai avut un client care a cerut contract, dar nu a dorit sa ii faca.
Spune ca este prea mare tam-tamul pentru a-l inregistra si apoi scoate contractul de la Administratia Financiara."
Dialogul de mai sus a avut loc ieri, sunand intamplator la o oferta de pe site-ul anuntul.ro, in care era scos la inchiriat un apartament cu doua camere din Militari, confort 1, la un pret de 270 de euro/luna.
Cazul nu este nici pe departe unul singular. "Cautam un apartament cu doua camere pentru a-l inchiria si am lasat datele de contact la cel putin cinci agentii imobiliare, care initial mi-au trimis cate 3-4 oferte intr-un singur mail. Din momentul in care am precizat ca voi avea nevoie de contract de inchiriere, situatia s-a schimbat radical si nu am mai primit niciun mail. Si in discutiile cu proprietarii, totul decurgea normal, primeam toate informatiile despre apartament, despre cheltuielile lunare, dar intrebarea legata de contract reprezenta practic sfarsitul negocierii. Am cautat trei saptamani si am dat cateva zeci de telefoane pana sa gasim un proprietar dispus sa inregistreze contractul", spune Alina V., 28 de ani din Capitala.
Pe segmentul mediu, consultantii apreciaza ca maximum o treime din locuintele inchiriate au contract inregistrat la autoritatile fiscale. Pentru veniturile din inchirierea imobilelor se plateste un impozit pe venit de 16%, care poate fi redus la 12% pentru proprietarii cu mai putin de cinci contracte de inchiriere, care pot beneficia de o deducere de la plata impozitului pentru 25% din suma incasata, in contul cheltuielilor pentru intretinerea bunului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice