BNR va da drumul banilor ieftini

Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-Banci

Romania nu mai are nevoie de banii de la FMI, desi statul roman este intr-o mare criza financiara. De ce? Pen-tru ca banii de la FMI se duc obli-gatoriu la banca centrala, care are, deja, un mare exces de bani. Rezerva tarii tinuta la banca centrala a ajuns la 32,68 miliarde de euro, cu circa 8 miliarde de euro mai mult decat in octombrie 2008, data la care criza s-a manifestat deschis in Romania.

In schimb, Ministerul Finantelor se confrunta cu o mare criza financiara si are nevoie, din ce in ce mai mare, de noi imprumuturi. "Ministerul de Finante va poate spune ca perioada in care se putea finanta de la institutiile internationale este depasita, pentru ca sumele sunt mult mai mari. Finantarea prin interme-diul pietelor financiare este o directie inevitabila si, din punctul meu de vedere, intr-acolo ne indreptam", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a mai adaugat ca "acest lucru inseamna sa ai un dialog cu pietele interne si externe. Sa le cunosti foarte bine, comportamentul sa fie previzibil, pentru ca orice miscare brusca poate strica conditiile de finantare".

Unii dintre acesti bani vor fi luati de pe piata interna si, din acest punct de vedere, guvernatorul a explicat ca sistemul bancar din Romania are, la ora actuala, un exces de lichiditate de 1-2 miliarde de lei, care este concentrat la patru-cinci banci.

"Situatia de pe piata monetara se va imbunatati, in sensul ca lichiditatea pe care bancile o au in prezent intr-un relativ exces va fi utilizata. Sa stiti ca excesul de lichiditate nu apare la nivelul tuturor bancilor si mai reflecta o alta disfunctionalitate, ca bancile intre ele sunt reticente. Acest nivel de lichiditate este concentrat cam la patru-cinci banci. Probabil ca au avut rezerve in a extinde excesul lor de lichiditate catre bancile care aveau relativ deficit. Credem ca acest lucru se va rezolva in timp", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai explicat ca banca centrala va  imbunatati accesul bancilor la lichi-ditate, inclusiv prin operatiuni de refinantare ale BNR. "Suntem deocamdata in pozitia de debitor, asa, cu sume mici, dar, pe masura ce bancile vor relua creditarea, aceasta pozitie se va disipa. Banii vor fi oferiti bancilor la dobanda de politica mo-netara, care este in prezent de 6,25%. Suntem gata sa acordam imprumuturi cu dobanzi de 6,25%, pentru a le mari lichiditatea, pe un evantai mai larg de garantii", a spus guvernatorul. Bancile au plasat anul trecut la BNR in cadrul facilitatii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape sapte ori mai mult decat in 2009, ceea ce indica un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde de lei.

Cititi continuarea in Jurnalul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: