BNR a modificat prognoza de inflatie pentru 2011 pana la 3,6%
Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-Banci
Inflatia anuala ar putea scadea sub 7%, iar previziunea Bancii Nationale este o reluare a dezinflatiei incepand cu primul trimestru din acest an. Noua prognoza de inflatie pentru anul 2011 a fost revizuita in sus, pana la 3,6%, potrivit datelor prezentate, luni, intr-o conferinta de presa, de catre Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Conform datelor oficiale ale BNR, initial prognoza privind rata inflatiei pentru 2011 a fost anuntata, in noiembrie 2010, la 3,4%, o tinta de 3% si un interval de incertitudine de +/- 2,1%.
'Am introdus in calcul in aceasta prognoza si presiuni inflationiste in crestere din partea cresterii pretului la materii prime, dar si la produsele alimentare', a explicat Isarescu.
Acesta a subliniat ca petrolul ramane o sursa de presiune inflationista, insa pretul combustibililor ramane tolerabil in raport cu tinta de inflatie.
Petrolul ramane o sursa de presiune inflationista. 'Credem ca va ramane tolerabil pretul petrolului in raport cu tinta noastra de inflatie', a spus Isarescu.
El a adaugat ca exista o probabilitate scazuta de formare a unor presiuni inflationiste pe piata muncii.
'Exista, asadar sanse mari sa ne apropiem de intervalul pe care il tintim, doar sa nu apara presiuni de natura politica sau sociala', a mai spus Guvernatorul BNR. 'Prevedem o revenire incipienta a increderii consumatorilor', a explicat Isarescu.
Referitor la dobanda cheie, acesta a spus ca in contextul socurilor adverse de natura ofertei si al deteriorarii anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, conduita politicii monetare si-a mentinut prudenta.
Potrivit guvernatorului, declinul cererii de produse alimentare plafoneaza asteptarile inflationiste ale productiei de profil si limiteaza transferul cresterii preturilor materiilor prime agricole in preturile de consum comparativ cu episoadele similare anterioare.
Inflatia a evoluat in trimestrul IV din 2010 conform asteptarilor si s-a situat peste intervalul de variatie tintit de Banca Centrala, in mare parte cauzat de crestere TVA, potrivit lui Mugur Isarescu.
Mugur Isarescu a mai afirmat ca Romania va continua sa aiba deficite pe contul curent, iar pe partea de economisire interna se va situa sub nivelul investitiilor in urmatorii 20-30 de ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii