Doar doua banci vor iar rate mari
Data publicarii: 03-02-2011 | Finante-BanciDesi Parlamentul a anulat aproape toate drepturile prevazute in fosta ordonanta a creditelor, pana acum doar CEC Bank si BCR se gandesc sa revina la contractele initiale.
Privita ca o adevarata mana cereasca pentru clientii bancilor, ordonanta creditelor (OUG 50/2010), modificata substantial in Parlament, a ajuns un act normativ fara valoare. Nici macar prevederea care transparentiza modalitatea de calcul a dobanzii, in fapt esenta legii, nu mai ramane in picioare. Astfel ca unele banci vor incerca sa isi convinga clientii sa revina la forma contractelor de credit de dinaintea aplicarii ordonantei.
Mentionam ca in urma adoptarii OUG 50 bancile au fost obligate sa renunte la dobanda interna sau Prime Rate si sa introduca pentru calculul dobanzii variabile o formula transparenta de forma EURIBOR/ROBOR/LIBOR + marja fixa.
Ultima banca de stat este hotarata
Dintre bancile contactate de RL doar CEC Bank a confirmat, inclusiv printr-un comunicat, intentia de a convinge clientii sa revina la forma initiala a contractelor. "Informam clientii CEC Bank ca, in baza prevederilor Legii nr. 288/2010 pentru aprobarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, CEC Bank ofera clientilor persoane fizice care aveau credite in derulare la data de 21.06.2010 posibilitatea de a opta pentru formula de calcul a dobanzii valabile anterior acestei date, respectiv dobanda de baza a bancii, Prime Rate (PR) + marja", arata un comunicat al ultimei banci de stat din Romania. BCR, cel mai mare jucator local si una dintre cele cateva banci care utilizau o rata interna pentru calculul dobanzii, spune, oficial, ca se afla inca in procesul de analiza si ca nu a luat o decizie in acest sens. Totusi, potrivit unor surse, BCR ar agrea mai degraba forma initiala a contractelor, mai ales ca, in foarte multe situatii, banca nici nu a recurs la modificarea conditiilor de creditare potrivit prevederilor OUG 50. BRD, a doua mare banca locala, nu a dorit sa comenteze acest apect.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice