Motive pentru care bancile vor refuza o rata mai mica
Data publicarii: Astazi, 02-02-2011 | Finante-BanciIn ultimii doi ani, restructurarile de credite au devenit ceva obisnuit pentru bancile prezente pe piata din Romania. Nu la fel se poate spune si despre clienti, carora le-au fost refuzate diminuarile ratelor, fara a li se motiva decizia.
Obligati sa plateasca o rata intreaga, chiar daca in majoritatea cazurilor salariile au scazut cu 25%-30%, unii clienti au ajuns sa fie executati silit, in timp ce bancile se plang public, din cauza creditelor neperformante, pentru care trebuie sa faca provizioane.
Fals in declaratii
Sunt si persoane care au incercat sa fraudeze sistemul, dand declaratii false bancilor, doar pentru a putea avea o rata mai mica.
"Preponderent, solicitarea este respinsa in cazul in care se constata ca scaderea de venit invocata (si care in general reprezinta premisa obligatorie pentru restructurarea imprumutului) nu este reala (nu genereaza o crestere semnificativ apasatoare a indatorarii lunare)", au declarat, pentru Ziare.com, oficiali ai UniCredit Tiriac (UCT).
Pentru determinarea acestui aspect se analizeaza istoricul de rambursare si evolutia istorica a indatorii conform Biroului de Credit. Altfel spus, daca se dovedeste ca respectivul client isi permite sa plateasca rata actuala, nu exista motive pentru reducerea/amanarea ratelor, mai ales ca acestea ar putea crea o supraindatorare in viitor.
"Un alt element care poate conduce la neacceptarea solicitarii de restructurare il reprezinta argumentarea solicitarii cu evenimente care nu mai prezinta efecte in momentul curent", au mai declarat ofiialii UCT.
Birocratia
Un alt motiv pentru care banca va poate respinge restructurarea creditului este cel legat de documentatia incompleta. Nu putine sunt cazurile in care clientii nu au putut demonstra ca au ramas fara serviciu sau ca li s-a taiat salariul.
Pe langa acest fapt, practica de a nu da clientului niciun raspuns, decat daca acesta insista, este foarte raspandita printre banci.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii