Motive pentru care bancile vor refuza o rata mai mica
Data publicarii: 02-02-2011 | Finante-BanciIn ultimii doi ani, restructurarile de credite au devenit ceva obisnuit pentru bancile prezente pe piata din Romania. Nu la fel se poate spune si despre clienti, carora le-au fost refuzate diminuarile ratelor, fara a li se motiva decizia.
Obligati sa plateasca o rata intreaga, chiar daca in majoritatea cazurilor salariile au scazut cu 25%-30%, unii clienti au ajuns sa fie executati silit, in timp ce bancile se plang public, din cauza creditelor neperformante, pentru care trebuie sa faca provizioane.
Fals in declaratii
Sunt si persoane care au incercat sa fraudeze sistemul, dand declaratii false bancilor, doar pentru a putea avea o rata mai mica.
"Preponderent, solicitarea este respinsa in cazul in care se constata ca scaderea de venit invocata (si care in general reprezinta premisa obligatorie pentru restructurarea imprumutului) nu este reala (nu genereaza o crestere semnificativ apasatoare a indatorarii lunare)", au declarat, pentru Ziare.com, oficiali ai UniCredit Tiriac (UCT).
Pentru determinarea acestui aspect se analizeaza istoricul de rambursare si evolutia istorica a indatorii conform Biroului de Credit. Altfel spus, daca se dovedeste ca respectivul client isi permite sa plateasca rata actuala, nu exista motive pentru reducerea/amanarea ratelor, mai ales ca acestea ar putea crea o supraindatorare in viitor.
"Un alt element care poate conduce la neacceptarea solicitarii de restructurare il reprezinta argumentarea solicitarii cu evenimente care nu mai prezinta efecte in momentul curent", au mai declarat ofiialii UCT.
Birocratia
Un alt motiv pentru care banca va poate respinge restructurarea creditului este cel legat de documentatia incompleta. Nu putine sunt cazurile in care clientii nu au putut demonstra ca au ramas fara serviciu sau ca li s-a taiat salariul.
Pe langa acest fapt, practica de a nu da clientului niciun raspuns, decat daca acesta insista, este foarte raspandita printre banci.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman