BNR tine 32,6 mld. euro in vistierie
Data publicarii: Astazi, 02-02-2011 | Finante-BanciBNR are cu patru miliarde de euro mai mult decat la inceputul lui 2010.
Banca Nationala a consemnat o crestere a rezervelor valutare cu 257 de milioane de euro in ianuarie, desi a incasat de la FMI o transa de 905 milioane de euro, iar platile in contul datoriei externe au fost de 140 de milioane de euro.
In total, BNR are in vistierie 32,6 miliarde de euro, cu patru miliarde de euro mai mult decat la inceputul lui 2010.
Pentru luna aceasta sunt programate plati in contul datoriei publice externe de 163 de milioane de euro. O prima plata, de 77 de milioane de euro, a fost facuta chiar ieri in cadrul acordului incheiat cu Fondul Monetar International (FMI). Sumele reprezinta comisioane si dobanzi, in conditiile in care rambursarea principalului va incepe abia in 2012. In total, anul acesta platile catre FMI vor totaliza circa 300 de milioane de euro.
Discrepanta intre intrarile mari de valuta in vistieria BNR din ianuarie, de 1,7 miliarde de euro, si cresterea modesta este explicata de reprezentantii bancii centrale prin deprecierea plasamentelor facute in dolari sau lire sterline, pe fondul evolutiilor cursurilor celor doua valute fata de euro, moneda in care se calculeaza rezervele.
Iesirile din rezerva au fost de 1,5 miliarde de euro, "reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterilne fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute", potrivit reprezentantilor autoritatii monetare. BNR pastreaza aproximativ un sfert din rezerva in dolari, in timp ce lira sterlina are o pondere mai mica. Circa doua treimi din rezerve sunt tinute in euro.
Dealerii bancilor comerciale considera insa ca o parte din iesiri pot fi explicate si prin presupusele vanzarile de valuta pe piata interbancara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii